Clujenii au văzut moartea cu ochii. Prin centru GALERIE FOTO

Clujenii au văzut moartea cu ochii. Prin centru GALERIE FOTO
Clujenii care au avut astăzi drum prin centrul Clujului au putut observa o prezenţă inedită.

Îmbrăcat într-un fel de sutană neagră pe care erau lipite o serie de fotografii din război, cu o coasă în mână, o mască de gaze pe faţă şi o cască de protecţie în cap, un tânăr clujean a ales să se transforme tocmai în "moartea cu coasa".

Tot spectacolul vizual a fost atent creat pentru a protesta împotriva războiului: fotografiile depictează imagini groteşti ale unor persoane ucise în lagărele de concentrare, masca, o piesă autentică rusească, din anii '80, a fost cumpărată de la un colecţionar din Germania, casca, achiziţionată şi ea tot de acolo, este din cel de-al Doilea Război Mondial.

„Am ales să protestez în acest fel pentru că vreau ca oamenii să nu uite ororile războiului. Am dorit să atrag atenția oamenilor că în data de 28 iulie a început Primul Război Mondial. Acest protest este și unul indirect împotriva conflictelor din Fâșia Gaza și Ucraina. Eu nu cred că omenirea se îndreaptă într-o direcție bună", a motivat tânărul gestul său.

„Prin lipirea acestor poze de mine am încercat să realizez o experiență viscerală. Ceva care să șocheze. Ceva să arate ororile războiului. Ceva ce să arate ceea ce suntem în stare noi ca oameni, cât de mult am reușit să ne maturizăm într-un secol pentru că primul război mondial a pus bazele celui de-al Doilea Război Mondial. Au murit 10 milioane de oameni în niște condiții mizere în tranșee, iar eu am vrut să atrag atenția asupra acestui lucru. După cum puteți vedea pe haina mea, pe câțiva i-am adus aici", a mai explicat acesta.

Pentru a se asigura de reuşita evenimentului, a obţinut din timp aprobare de la primărie, iar timp de 12 ore, de la 08:00 la 20:00, s-a plimbat prin centrul Clujului, putând fi văzut cu uşurinţă de orice persoană care a avut drum prin zonă. Ba mai mult, chiar a încurajat acest lucru: "Nu știu dacă am reușit să-i șochez pe clujeni, dar m-am lăsat fotografiat cât de mult am putut. Dacă lumea vede aceste poze, cineva poate să tragă un semnal de alarmă", a spus el.

Deşi nu a vrut să-şi divulge identitatea, tânărul protestatar a precizat, totuşi, câteva date despre el. Are 23 de ani, lucrează în domeniul informatic, este absolvent de Filosofie și recent s-a înscris la cea de-a doua facultate, cea de Istorie. Îi plac avioanele și să citească.

MIHAI CISTELICAN

 

 

 

Comenteaza