Foto Clujenii ce să mai înțeleagă?! Prefectura spune că putoarea din oraș nu e nici de la CMID, nici de la găinațul din Aiton

Clujenii ce să mai înțeleagă?! Prefectura spune că putoarea din oraș nu e nici de la CMID, nici de la găinațul din Aiton

În ultimele zile, clujenii au fost obligați să suporte un miros grețos, care și-a făcut de cap în oraș până când ploile și vântul l-au alungat. După ce temperaturile au crescut din nou, duhoarea pare că a revenit. Devine tot mai clar că autoritățile nu sunt în stare să afle care a fost sursa mirosului. 

De aproximativ 10 zile, mirosul urât de la Cluj-Napoca e principalul subiect de discuție în oraș. După ce mai mulți cetățeni au reclamat duhoarea, autoritățile au ieșit public cu explicații, însă, deocamdată, sursa exactă nu este 100% cunoscută. 

A venit rândul Prefecturii Cluj să organizeze o ședință de lucru, în urma căreia a anunțat că mirosul nu vine nici de la CMID, dar nici de la ferma din Aiton. Așadar, în continuare nimeni nu pare că are habar de unde a venit mirosul pestilențial de peste municipiului Cluj-Napoca și zona Metropolitană Cluj.

Urmare a situației privind mirosurile apărute în ultima perioadă, atât în municipiul Cluj-Napoca, cât și în împrejurimi, prefectul județului Cluj, doamna Irina Munteanu a convocat în cursul zilei de luni, 4 septembrie, o ședință de lucru cu reprezentanții tuturor autorităților care au competențe în domeniu, urmare a verificărilor din teren.

În baza sesizărilor privind mirosurile, primite începând din 25-26 august, de la locuitorii cartierelor Mărăști, Dezmir, Gheorghieni și Someșeni, au avut loc în repetate rânduri controale de specialitate. Agenția de Protecția Mediului Cluj, alături de Garda Națională de Mediu, Comisariatul Județean, cu Direcția de Sănătate Publică a județului, cu reprezentanții Consiliului Județean și împreună cu cei ai Asociației de Dezvoltare Intercomunitara (ADI) au inspectat Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID), nedepistându-se depășiri ale nivelului maxim admis de hidrogen sulfurat (H2S).

Ulterior împrăștierii, în perioada 28-29 august, cu îngrășământ de la o fermă de pui pe o serie de terenuri de pe raza comunei Aiton, instituțiile cu atribuții în domeniu, în baza sesizărilor primite, au demarat şi în această zonă verificări în teren.

De asemenea, s-a organizat o celulă de criză care să analizeze cele 2 situații în regim de urgență. În urma verificărilor efectuate sâmbătă, 2 septembrie, la CMID nu s-au constatat depășiri ale nivelului admis de hidrogen sulfurat (H2S). În ceea ce privește administratorul fermei de pui care a depozitat și împrăștiat îngrășământul natural pe terenuri, conform avizelor şi contractelor în desfășurare și care le-a îngropat prin ararea terenurilor după împrăștiere, acesta a pus la dispoziția autorităților documentațiile proceselor tehnologice și a cooperat în efectuarea de măsurători. În cadrul analizelor de aer efectuate de către Agenția de Protecția Mediului, nu s-au constat nici în acest caz niveluri ridicate, peste limitele admise de hidrogen sulfurat.

În cursul dimineții zilei de 3 septembrie, Oficiul pentru Studii Pedologice și Agrochimice Cluj a efectuat prelevări pentru analize de la adâncimi diferite ale solului, urmând ca în câteva zile să fie finalizat buletinul de analiză. Sunt cooptate pentru contraexpertiză atât Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean, cât și Direcția pentru Agricultură a județului, la fel şi Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Cluj pentru analizarea mostrelor de îngrășământ natural, în vederea stabilirii respectării procedurii de biosterilizare a dejecțiilor în prealabil de a fi împrăștiate. Totodată autoritățile au făcut solicitări către Centrul Meteorologic Transilvania Nord în vederea analizării traseelor curenților de aer pentru depistarea surselor de mirosuri.

Clujenii ce să mai înțeleagă?! Prefectura spune că putoarea din oraș nu e nici de la CMID, nici de la găinațul din Aiton

În completarea procedurilor de analiză desfășurate, Agenția de Protecția Mediului județeană a amplasat în cursul zilei de ieri o pompă de analize de aer pentru 24 de ore, în proximitatea terenului fertilizat cu îngrășământ provenit de la ferma de pui. De asemenea a solicitat în regim de urgență, deplasarea unui autolaborator al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, fiind așteptat începând din cursul zilei de astăzi, în vederea analizării în mod extins a calității aerului din ambele zone potențial degajatoare de mirosuri.

Situația este monitorizată îndeaproape de către autoritățile de profil pentru identificarea cauzelor surselor de mirosuri, care au generat disconfortul olfactiv al comunităților din proximitate şi pentru stabilirea măsurilor care se impun urmare a rezultatelor cumulate ale tuturor testărilor”, au transmis reprezentanții Prefecturii Cluj.

Inițial, autoritățile au spus că mirosul ar proveni de la CMID, care este administrat de Supercom, compania de salubritate care va colecta în următorii 10 ani deșeurile clujenilor, însă un studiu realizat de Wessling România a arătat fără tăgadă că mirosul din Cluj-Napoca nu are originea la CMID.

Alin Tișe, președintele Consilului Județean Cluj a precizat că o parte din comisia alcătuită din inspectorii Gărzii de Mediu, DSP Cluj și ADI Eco Metropolitan susține că „duhoarea” vine de la Aiton, unde compania Transavia ar fi aruncat tone de găinaț pe câmp, folosit ca și îngrășământ.

Comenteaza