Clujenii evită litoralul de 1 Mai

Clujenii evită litoralul de 1 Mai
Drumul prea lung până la Marea Neagră, dar şi o mai bună cunoaştere a posibilităţilor de a călători la preţuri avantajoase în alte părţi ale lumii îi determină pe clujeni să nu mai meargă la mare de Ziua Internaţională a Muncii.

Staţiunile balneare din România şi Ungaria, precum şi vizitele de un weekend în capitale europene ca Praga, Roma sau Viena se află în topul preferinţelor pentru primele zile din mai.

Minivacanţa de 1 Mai le aduce agenţiilor de turism din Cluj cereri pentru diverse destinaţii, în cazul în care se doreşte mai mult decât o simplă ieşire la un grătar în apropierea oraşului. "Turiştii din Cluj preferă în primul rând staţiunile din România, cum ar fi Băile Felix sau Ocna Sibiului, apoi pe cele din Ungaria. Alţii vor să îşi petreacă zilele de 1 Mai în Bulgaria, dar pentru litoralul românesc nu prea avem cereri", a precizat Martin Bikfalvi, preşedintele Agenţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), zona Nord-Vest. Lipsa de interes s-ar datora atât drumului foarte lung, de aproximativ 14 ore de la Cluj la mare, cât şi slabei pregătiri a hotelierilor pentru această perioadă. "Nici cei din Bulgaria nu vor să deschidă sezonul de turism decât la vară. Chiar dacă unii îşi deschid hotelurile, terasele şi barurile din apropiere sunt tot închise", a explicat acesta. Alţi clujeni preferă citybreak-uri în oraşe ca Praga, Roma sau Viena. "Turiştii români au început să aprecieze Austria. Se poate merge cu maşina, preţurile sunt bune şi condiţiile mult mai civilizate decât la noi", a mai spus Bikfalvi.

Aproximativ aceleaşi preferinţe sunt înregistrate şi de către agenţia clujeană Eximtur. "Avem cereri pentru litoralul românesc, însă numai din partea celor din Bucureşti. Cea mai solicitată staţiune e Mamaia, urmată de Neptun şi Costineşti", a precizat Radu Morariu, asociat la Eximtur. Publicul pentru acestea este alcătuit predominant din tineri şi cererile sunt pentru hoteluri de 2 sau 3 stele, unde cazarea este de 80 de lei pe noapte de persoană şi mai puţin pentru cele de 4 stele unde cazarea poate ajunge la 1.500 de lei. Cazarea în staţiunile balneo-climaterice şi în cele montane costă între 200 şi 500 de lei. La Băile Felix, un sejur de trei nopţi la unităţi de 2 stele costă 200 de lei, iar în Covasna 500 de lei, însă pentru patru nopţi. "Cele mai solicitate destinaţii sunt Băile Felix şi Sinaia, urmate de Bucovina, Secuime şi Maramureş. O altă categorie de clienţi ai agenţiei clujene preferă să facă vizite de câteva zile în oraşe mari din Europa, precum Roma, Milano, Barcelona, Madrid sau Valencia. Pentru aceste excursii pachetele se fac la solicitarea clientului", a precizat Morariu.

Cei care doresc să plece în croazieră de 1 Mai preferă călătoriile pe Marea Mediterană, în zona Europei de Nord sau a Caraibelor. "Tarifele sunt începând de la 229 de euro de persoană pentru o croazieră de 7, 8, 10 sau 12 nopţi, depinde de itinerar", a precizat Casiana Băsea, managerul de la Croaziere.net. "Noutatea faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut este numărul mai mare de turişti. Numai pe aprilie avem cu 30-35% mai mulţi ca în 2011", a precizat managerul.

 

 

Comenteaza