Clujenii fac coadă la daune după furtună

Clujenii fac coadă la daune după furtună
Numărul dosarelor pentru despăgubiri întocmite de firmele de asigurări a crescut vertiginos după furtuna violentă de săptămâna trecută.

Zeci de dosare de daune pentru reparaţia caselor şi autoturismelor distruse de ploaia violentă care a lovit Clujul în urmă cu o săptămână au fost preluate pentru analiză de către firmele de asigurări.

"Categoric, în ultima săptămână s-au înregistrat mai multe dosare avizate. Oamenii şi-au anunţat daunele suferite, urmează să fie analizate de asigurator. Nu se poate face o comparaţie cu anul trecut pentru că atunci n-am avut cod portocaliu. Dar e o realitate că de atunci şi numărul asiguraţilor a crescut, prin introducerea obligativităţii asigurării locuinţelor. Sunt clienţi care abia ce şi-au încheiat asigurarea şi vor beneficia de despăgubiri", a declarat Gabriel Oniga, de la Astra Asigurări. După furtuna care a smuls copacii din rădăcini, a luat pe sus acoperişurile caselor şi grindina care a ciuruit caroseria maşinilor, 70 de clujeni şi-au despus dosarele la Astra. Cele mai multe solicitări au fost pentru reparaţia punctuală a bunurilor asigurate, reamplasarea acoperişului, inundaţii ale subsolurilor.

Şi la Allianz Ţiriac numărul dosarelor de daune a crescut după furtună. "Am înregistrat până acum 20 de dosare pentru imobile, copertine, grajduri, împrejmuiri distruse de furtună. În limita sumei maxime asigurate, oamenii îşi vor primi banii. E vorba doar de daune parţiale", spune Radu Florea, de la Allianz. Sucursala Cluj a acestei societăţi a înregistrat şi 5 dosare pentru reparaţia de autoturisme amprentate de grindină, de copacii căzuţi sau găurite de cărămizile smulse de pe acoperişuri şi care au rămas fără parbrize, capotă sau pavilion. "Am înregistrat mai multe dosare de daune, în special pentru case inundate. Colegii noştri de la daune s-au deplasat la locurile indicate, au făcut constatări şi, evident, oamenii vor fi despăgubiţi", a declarat şi Adriana Ghemeş, directorul zonal al BCR Asigurări.

Numărul celor care solicită despăgubiri pentru reparaţia autoturismelor avariate în urma unor incidente naturale este mai mic întrucât cea mai comună poliţă obligatorie, RCA, nu prevede daune pentru astfel de cazuri. Doar şoferii care au încheiat o poliţă Casco pot să-şi repare maşinile pe banii asiguratorului, şi nu din propriul buzunar.

După furtuna de miercuri după-amiază, pompierii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Cluj au intervenit în 27 de cazuri de imobile a căror structură sau ale căror acareturi au fost afectate de vântul puternic sau de copacii căzuţi. S-a intervenit în 11 cazuri pentru degajarea bucăţilor de acoperiş smuls şi pentru evacuarea apei din patru subsoluri inundate. În zilele de joi şi vineri pompierii au continuat să intervină în alte 10 cazuri de imobile afectate, iar bilanţul autorităţilor a mai arătat că 82 de localităţi din judeţ au rămas fără curent electric, iar 155 de posturi de transformare au necesitat intervenţii din partea echipajelor Electrica. Asiguratorii se aşteaptă ca numărul cazurilor de solicitare de despăgubiri să crească în continuare întrucât statisticile calculează doar dosarele încheiate şi analizate de inspectori până în acest moment.

 

 

Comenteaza