Clujenii i-au lăsat flămânzi pe bucătari
- Scris de Mihai Prodan
- 13 Sep 2010, 23:36
- Eveniment
- Ascultă știrea

DISTRIBUIE
Bucătarii de la Campionatul de Gătit în Aer Liber şi-au cumpărat mâncarea, pentru că au trebuit să hrănească oamenii care îi asaltau precum termitele.
Unul dintre bucătarii care au participat la ediţia din acest an a Campionatului Internaţional de Gătit în Aer Liber, clujeanul Adi Hădean, critică modul în care s-au manifestat spectatorii şi spune că este dezamăgit de felul în care aceştia s-au îmbulzit spre mesele cu mâncare. Adi Hădean este unul dintre membrii echipei “Nişte Ţărani”, care în acest an a gătit preparate din epoca romană cu care ar fi trebuit să hrănească 40 de soldaţi romani. În schimb, cei hrăniţi au fost spectatorii, care le-au bătut obrazul bucătarilor pentru porţiile puţine şi mici.
“Nu-i normal să trebuiască să-mi protejez mâncarea de flămânzii de meserie care se înghesuie în jurul standului, îşi vâră mâinile în vasele cu mâncare, şterpelesc bucăţi de carne ori de brânză şi le dau în spate, spre partenerii lor cu sacoşe”, a scris Hădean pe blogul său. El adaugă că i-a fost “bătut obrazul” de către o persoană pe care a rugat-o să aibă răbdare şi că i s-a reproşat faptul că cineva a stat în picioare două ore “ca să apuce un blid gratis”. “Nu-i normal să intri în cortul meu şi să-ţi iei singur ce pofteşti, nu-i normal să-i ignori pe cei din spatele tău şi să vrei câte o porţie din fiecare fel de mâncare. Nu-i normal să apari de trei ori în faţa mea cu farfuria golită şi să spui «Mie nu mi-ai pus»“, a adăugat bucătarul.
Un alt membru al echipei “Nişte Ţărani”, Emil Tămaş, spune că din cauza numărului mare de persoane care au dorit să guste din preparate a fost nevoit să-şi cumpere mâncare, seara, pentru că porţiile gătite se terminaseră. “Noi, cei de la «Nişte Ţărani», n-am prea mâncat din mâncarea făcută de noi. Rupt de foame – eram de la 8 în picioare – mi-am pus puţină tocăniţă într-o ulcică, dar alţii n-au apucat nici atâta, şi, în consecinţă, seara ne-am cumpărat mâncare de la comercianţii din jur”, a scris el. Tămaş a adăugat că echipa a fost nevoită să-şi cumpere hrana din cauză că a avut de servit “o mulţime de pensionari, unii doar flămânzi, iar unii dintre ei, pur şi simplu, prost crescuţi, care făceau turul de la o tarabă la alta cu caserole pregătite în geantă şi nicidecum de foame - hapsâni mai concret”. “La un moment dat două persoane şi-au băgat pur şi simplu pumnul în brânza de capră făcută de noi şi au smuls din bucată. Ceva mai de prost gust nu am văzut recent, drept pentru care m-am şi retras o perioadă de la standul nostru”, a mai scris Tămaş.
Se poate şi mai rău, însă, după cum spune organizatorul Radu Zărnescu: la o manifestare similară din Azuga, organizată în 2008, gurmanzii “au răsturnat cu totul standul unui bucătar, cu tot cu porţelanuri şi mâncare”. Anul trecut, la Bucureşti Zărnescu a fost nevoit să apeleze la jandarmi ca să tempereze avântul mulţimii: “Anul trecut, în Piaţa Izvor din Bucureşti s-a îmbulzit lumea în aşa măsură încât a trebuit să apelăm la jandarmi, a trebuit să facem un cordon de jandarmi ca oamenii să nu poată trece”, spune el. Întrebat care sunt măsurile care pot fi luate, Zărnescu precizează că s-a încercat explicarea civilizată a situaţiei: “Le-am spus oamenilor cu vorba bună ce înseamnă degustarea. Sunt 40 de standuri, garantez că şi dacă iei câte o bucată de la fiecare stand nu ajungi la al 40-lea şi eşti super-sătul. Am mai pus şi gărduleţe, altceva nu poţi face”, a spus organizatorul Campionatului Internaţional de Gătit în Aer Liber.
O clujeancă ce a participat la evenimentul de la sfârşitul săptămânii trecute spune că a fost “îngrozită” de comportamentul oamenilor: “Huiduiau, urlau, se îngrămădeau să primească puţin din preparatul culinar, mai că nu se luau la bătaie, şi mi-a fost ruşine că trăim într-o astfel de ţară fără cultură şi bun simţ”, a spus Reka Feher. “Cei care s-au îmbulzit au fost primii 200, restul au înţeles, pentru că am făcut un cordon prin care putea trece o singură persoană şi aveam zece bucătari care serveau; nu s-a stat la coadă”, a explicat organizatorul campionatului.
Record clujean la a patra ediţie
A patra ediţie a Campionatului Internaţional de Gătit în Aer Liber a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute în parcarea complexului comercial Polus Center. Competiţia a reunit 40 de concurenţi din mai multe ţări şi a fost câştigată de echipa restaurantului Rozmarin din Predeal. Campionatul a consemnat şi atingerea unui record mondial, prăjirea a 210 pui într-o singură tigaie.
“Nu-i normal să trebuiască să-mi protejez mâncarea de flămânzii de meserie care se înghesuie în jurul standului, îşi vâră mâinile în vasele cu mâncare, şterpelesc bucăţi de carne ori de brânză şi le dau în spate, spre partenerii lor cu sacoşe”, a scris Hădean pe blogul său. El adaugă că i-a fost “bătut obrazul” de către o persoană pe care a rugat-o să aibă răbdare şi că i s-a reproşat faptul că cineva a stat în picioare două ore “ca să apuce un blid gratis”. “Nu-i normal să intri în cortul meu şi să-ţi iei singur ce pofteşti, nu-i normal să-i ignori pe cei din spatele tău şi să vrei câte o porţie din fiecare fel de mâncare. Nu-i normal să apari de trei ori în faţa mea cu farfuria golită şi să spui «Mie nu mi-ai pus»“, a adăugat bucătarul.
Un alt membru al echipei “Nişte Ţărani”, Emil Tămaş, spune că din cauza numărului mare de persoane care au dorit să guste din preparate a fost nevoit să-şi cumpere mâncare, seara, pentru că porţiile gătite se terminaseră. “Noi, cei de la «Nişte Ţărani», n-am prea mâncat din mâncarea făcută de noi. Rupt de foame – eram de la 8 în picioare – mi-am pus puţină tocăniţă într-o ulcică, dar alţii n-au apucat nici atâta, şi, în consecinţă, seara ne-am cumpărat mâncare de la comercianţii din jur”, a scris el. Tămaş a adăugat că echipa a fost nevoită să-şi cumpere hrana din cauză că a avut de servit “o mulţime de pensionari, unii doar flămânzi, iar unii dintre ei, pur şi simplu, prost crescuţi, care făceau turul de la o tarabă la alta cu caserole pregătite în geantă şi nicidecum de foame - hapsâni mai concret”. “La un moment dat două persoane şi-au băgat pur şi simplu pumnul în brânza de capră făcută de noi şi au smuls din bucată. Ceva mai de prost gust nu am văzut recent, drept pentru care m-am şi retras o perioadă de la standul nostru”, a mai scris Tămaş.
Se poate şi mai rău, însă, după cum spune organizatorul Radu Zărnescu: la o manifestare similară din Azuga, organizată în 2008, gurmanzii “au răsturnat cu totul standul unui bucătar, cu tot cu porţelanuri şi mâncare”. Anul trecut, la Bucureşti Zărnescu a fost nevoit să apeleze la jandarmi ca să tempereze avântul mulţimii: “Anul trecut, în Piaţa Izvor din Bucureşti s-a îmbulzit lumea în aşa măsură încât a trebuit să apelăm la jandarmi, a trebuit să facem un cordon de jandarmi ca oamenii să nu poată trece”, spune el. Întrebat care sunt măsurile care pot fi luate, Zărnescu precizează că s-a încercat explicarea civilizată a situaţiei: “Le-am spus oamenilor cu vorba bună ce înseamnă degustarea. Sunt 40 de standuri, garantez că şi dacă iei câte o bucată de la fiecare stand nu ajungi la al 40-lea şi eşti super-sătul. Am mai pus şi gărduleţe, altceva nu poţi face”, a spus organizatorul Campionatului Internaţional de Gătit în Aer Liber.
O clujeancă ce a participat la evenimentul de la sfârşitul săptămânii trecute spune că a fost “îngrozită” de comportamentul oamenilor: “Huiduiau, urlau, se îngrămădeau să primească puţin din preparatul culinar, mai că nu se luau la bătaie, şi mi-a fost ruşine că trăim într-o astfel de ţară fără cultură şi bun simţ”, a spus Reka Feher. “Cei care s-au îmbulzit au fost primii 200, restul au înţeles, pentru că am făcut un cordon prin care putea trece o singură persoană şi aveam zece bucătari care serveau; nu s-a stat la coadă”, a explicat organizatorul campionatului.
Record clujean la a patra ediţie
A patra ediţie a Campionatului Internaţional de Gătit în Aer Liber a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute în parcarea complexului comercial Polus Center. Competiţia a reunit 40 de concurenţi din mai multe ţări şi a fost câştigată de echipa restaurantului Rozmarin din Predeal. Campionatul a consemnat şi atingerea unui record mondial, prăjirea a 210 pui într-o singură tigaie.
DISTRIBUIE
Comenteaza