Clujenii luptă împotriva corupţiei

Clujenii luptă împotriva corupţiei
Un eveniment desfăşurat joi în Cluj-Napoca își propune să informeze cât mai mulţi cetăţeni cu privire la riscurile implicării în fapte de corupţie şi să lupte împotriva acesteia folosind o metodă inedită şi interactivă – un labirint al corupţiei.

Evenimentul se desfăşoară în cadrul proiectului intitulat "Plăteşte zero pentru ceea ce ţi se cuvine!" şi are ca scop informarea, conştientizarea şi implicarea cetăţenilor în acţiuni anticorupţie, fiind organizat de Asociaţia Pro Democraţia, în colaborare cu Direcţia Generală Anticorupţie (DGA). 

"Astăzi la Cluj avem un eveniment inedit, care se desfăşoară pentru prima dată în România, urmând să ajungă în această vara în 12 localităţi din ţară şi se numeşte labirintul anticorupţie. L-am numit aşa pentru că este o instalaţie inedită care atrage cetăţenii, iar în momentul în care ei se apropie şi ne întreabă ce este le povestim despre eveniment, îi invităm să intre înăuntru şi să ia parte la acţiune.

Scopul acestui eveniment este acela de a informa cetăţenii despre existenţa unui Telverde gratuit care poate fi apelat din orice reţea şi, totodată, de a trage un semnal de alarmă pentru ca cetăţenii să conştientizeze importanţa de a fi cetăţeni activi şi implicaţi", spune Iuliana Ionescu, manager proiecte Asociaţia Pro Democraţia.

Înainte de a intra în labirint, clujenii au fost nevoiţi să completeze un chestionar cu şase întrebări. În interiorul labirintului, participanţii au fost întâmpinaţi de bannere şi afişe informative cu privire la combaterea faptelor de corupţie. La finalul turului, organizatorii analizează împreună cu fiecare participant răspunsurile, prezintă variantele corecte, alături de alte informaţii despre corupţie.

Prin intermediul acestei acţiuni interactive, cetăţenii sunt informaţi asupra instituţiilor care se implică în aceste fapte: Direcţia Generală Anticorupţie şi Direcţia Naţională Anticorupţie. Autorităţile competente încearcă să înlăture, în acest fel, frica cetăţeanului de a comunica direct cu administraţia locală. Reprezentanţi ai DGA Cluj le-au vorbit clujenilor despre importanţa luptei împotriva corupţiei şi despre faptul că nu au de ce să se teamă în procesul de a sesiza astfel de situaţii.

Un studiu arată că mai mult de 1 din 4 dintre locuitorii planetei au dat mită în 2013. "Campania de informare a cetăţenilor asupra faptelor de corupţie. Avem aici un labirint, sunt prezentate infracţiunile de corupţie din Codul Penal: luarea şi darea de mită, traficul de influenţă. DGA Cluj a făcut toate demersurile ca să se poată realiza acest eveniment. Clujenii s-au implicat, au participat la eveniment, asta dovedind că sunt nişte oameni şi nişte cetăţeni responsabili şi informaţi", a declarat Radu Ilieş, inspector principal Serviciul Judeţean Anticorupţie Cluj.

Până la ora amiezii peste 100 de clujeni au dat curs invitaţiei şi au decis să spună nu corupţiei. Cei mai conştiincioşi clujeni au primit materiale informative şi au fost premiaţi în mod simbolic pentru implicarea cu o prăjitură "anticorupţie".

 

Etichete
Comenteaza