Clujenii o iau înaintea Hollywoodului

Clujenii o iau înaintea Hollywoodului
O mână de actori amatori şi un regizor pasionat de filmele de acţiune au lansat cel mai ambiţios proiect cinematografic: vor face o peliculă interactivă, în care spectatorul poate alege personajul principal şi modul în care decurge povestea.

 

Gelu Radu este cunoscut deja pentru filmele "Cartier" şi "Înapoi în cartier", două poveşti desfăşurate în Mănăşturul clujean. Inspirat de ultimele noutăţi de pe piaţa jocurilor video, Radu a început să lucreze la un proiect inedit pentru România, ba chiar şi pentru cinematografia internaţională: ultimul său film, "Hensi", va apărea în format 3D, iar publicul va putea, cu ajutorul unei telecomenzi, să vizioneze mai multe variante ale poveştii din perspectiva diferitelor personaje.

"Ideea mi-a venit în 2007, când, la fel ca şi alţi cinefili, mă întrebam ce s-ar fi întâmplat dacă personajul X n-ar fi răspuns chiar atunci la telefon? Cinematografia interactivă ar putea deveni un antidot la criza spectatorilor din sala de cinema", a explicat Gelu Radu, fost ziarist, acum regizor şi producător. Acesta şi fratele său, Horea, care interpretează şi rolul principal în filmul "Hensi", au discutat despre insolita lor idee şi cu trei case mari de producţie de la Hollywood. Acestea au declinat însă colaborarea, pe motiv că bugetul estimat este prea mic. "Ni s-a şi spus că, dacă bugetul e sub 20 de milioane de dolari, ei nu lucrează", spune regizorul care a strâns până acum o sumă infimă pentru a-şi duce la bun sfârşit visul: 500 de euro din circa 60.000 de euro, câţi ar fi nevoie pentru ca povestea traficantului de antichităţi, plecat să caute comoara lui Zamolxe, să prindă viaţă. Un spectator ar trebui să poată alege şi care dintre actori să fie personajul principal. Realizarea unei astfel de pelicule implică filmări succesive şi numeroase ramificaţii ale poveştii, care să ofere variante multiple de vizionare, ipoteze şi deznodăminte.

Vedetele acestei producţii locale, dar cu ambiţii mari sunt fraţii Matingo, Lucescu şi Florin, zis Brazilianu'. Pasionaţi de sporturi de contact, cei doi au regizat scenele de luptă din film şi îşi fac singuri cascadoriile. "Actorul meu preferat e Jean-Claude van Damme. Fugeam de la ore ca să văd filme cu el. Când am jucat mai întâi în filmul «Cartier», am zis c-am avut noroc. Apoi, în următorul film, am zis că am încă un noroc. Acum sunt onorat să joc în filmul ăsta. Am lucrat în fabrică, am fost agent constatator, am fost controlor, dar nicio meserie nu mi-a plăcut aşa de mult ca actoria", a mărturisit Brazilianu'. Cel de-al treilea actor de ocazie, Cosmin Lucaci, spune că proiectul "Hensi" ar trebui privit cu deschidere, ca un manifest pentru oamenii care fac ceea ce le place. "Dacă am jucat prost în rolul vieţii mele, o să-mi iau revanşa în acest film", promite Lucaci - Bizoo, care interpretează rolul unui poliţist corupt. Producţia se va filma şi în Germania şi Anglia, iar întreprinzătorii speră să adune suficienţi bani pentru ca filmul să poată să apară în România. Produsul final va fi disponibil cel mai devreme în iarna acestui an şi în format blu-ray.

 

 

 

Comenteaza