Clujenii protestează împotriva UPC

Clujenii protestează împotriva UPC
Clujenii protestează faţă de refuzul UPC de a introduce în pachetul digital programele REALITATEA TV Cluj.

Oamenii spun că UPC le refuză dreptul de a fi informaţi corect şi rapid despre problemele şi deciziile care îi privesc direct, prin intermediul jurnalelor de ştiri şi al emisiunilor de dezbatere. Începând de ieri, clujenii au la dispoziţie şi o petiţie pe care o pot semna în sprijinul introducerii programelor REALITATEA TV Cluj în grila digitală a UPC.

REALITATEA TV Cluj a iniţiat o petiţie în care solicită companiei UPC introducerea postului în pachetul digital al reţelei de cablu. Puteţi semna şi dumneavoastră online această petiţie aici



Ce spun clujenii:
"Nu are nimeni dreptul să refuze indiferent ce post ar fi: Realitatea sau altul, în primul rând Realitatea, să fie refuzat să fie difuzat de o reţea gen UPC. E discriminare."
"E aiurea din partea lor pentru că multă lume are televiziune la UPC. Ruşine lor!"
"Consider că este un abuz, iar cei care sunt îndrituiţi ar trebui să ia măsuri cât se poate de severe pentru ca astfel de excese să nu devină practici uzuale."
"Nu mi se pare ceva normal. Ar trebui să fie în listă."
"Dacă plăteşte omul, să-i taie din programe, nu e logică treaba."
"Păcat, pentru că sunt emisiuni foarte bune şi eu cu familia mea mă uit deseori la Realitatea TV Cluj."
"Urât din partea lor. Să se sesizeze şi să se ia măsurile necesare pentru a introduce acest program."
"Nu ştiu, probabil că sunt ceva interese politice, nu ştiu."
"Nu este corect, părerea mea. Dar de ce se face această discriminare?"
"Nu e corect, nu e corect. Ar trebui inclus în listă."
"Realitatea este un post foarte bun, care transmite toate ştirile corect. Părerea mea, pentru că mă uit".7

Petiţia REALITATEA TV Cluj
"Introducerea Realitatea TV Cluj în pachetul digital UPC"

Refuzând să includă în pachetul digital programele REALITATEA TV Cluj, UPC refuză clujenilor dreptul la a fi informaţi corect despre problemele şi deciziile care îi privesc direct, prin intermediul jurnalelor de ştiri şi al emisiunilor de dezbatere realizate de echipa de jurnalişti REALITATEA TV Cluj.

Jurnaliştii postului TV, care au fost ani la rând alături de clujeni, cer de această dată ajutorul în demersul de informare a cetăţenilor oraşului şi judeţului.

Semnătura ta în sprijinul acestei petiţii ne va fi de mare ajutor în demersul nostru, care urmăreşte convingerea reprezentanţilor UPC că introducerea programelor REALITATEA TV Cluj în pachetul digital este în beneficiul clujenilor.

Îţi mulţumim,
Echipa REALITATEA TV Cluj"


Ce răspunde UPC

Redăm integral comunicatul remis redacţiei de către UPC:
"UPC România transmite canalul local Realitatea TV Cluj în portofoliul său de programe în sistem analog (sub.n.), pe frecvenţa 519,25 MHz.

Menţionam de asemenea, că în ceea ce priveşte funcţionarea şi disponibilitatea programului Realitatea TV Cluj pentru abonaţii noştri, nu au existat nici un fel de probleme în ultimii ani.

UPC este preocupat în permanenţă de îmbunătăţirea calităţii serviciilor sale şi de extinderea grilei de programe, iar oraşul Cluj-Napoca este oraş strategic pentru UPC. Grila noastră de programe locale şi regionale a fost în permanenţă extinsă în ultimii ani, astfel încât la momentul de faţă oferim numeroase programe pentru clienţii noştri din judeţul Cluj: TVR Cluj, Realitatea TV Cluj, Alpha TV, Transilvania L!ve, Transilvania Look, TeleEuropa Nova.

De altfel, UPC a lansat în premieră în Cluj cele mai mari viteze la internet oferite vreodată clienţilor săi pe segmentul rezidenţial în luna noiembrie 2010, cu câteva luni înainte de oferirea acestor servicii la nivel naţional, demonstrând o dată în plus atenţia pe care o acordăm clienţilor din acest oraş. Precizăm, de asemenea, că toţi clienţii UPC de televiziune digitală au acces gratuit şi la canalele locale transmise în sistem analog".


Împotriva cenzurii

Ioan Aurel Pop, rectorul UBB Cluj: "Accesul la informaţie e un drept fundamental al tuturor cetăţenilor. Când ai o paletă foarte largă de programe este în interesul cetăţenilor. Ei trebuie să rezolve această problemă."

Marius Bojiţă, fost preşedinte al Universităţii de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu": "Nu mi se pare o chestiune normală ca un post atât de important să nu poată fi văzut de toţi clujenii. Eu citesc toată presa şi m-aş simţi neîndreptăţit să nu pot urmări REALITATEA TV."

Alin Tişe, preşedinte Consiliul Judeţean (CJ) Cluj: "Chiar dacă este vorba de o televiziune prin cablu în regim privat, dreptul la informare este un drept constituţional şi de interes public. Ca atare, această companie ar trebui să le ofere acces tututor clujenilor la cât mai multe programe, dincolo de interese politice sau de grup. Este opţiunea clujenilor de a alege apoi un anumit post."

Radu Moisin, primar interimar: "Din punctul meu de vedere, libertatea presei e esenţială. Rolul presei e fundamental, de aceea ar trebui să existe cât mai multe mijloace de presă. Mi se pare de mare importanţă existenţa REALITATEA TV pentru ca privitorii să se poată informa. Am semnat petiţia online la poziţia 44."

Remus Lăpuşan, consilier local PSD: "Din punctul meu de vedere, toată lumea are dreptul şi libertatea de a avea acces la un post de televiziune legal. Ar trebui să facă toate diligenţele ca să transmită REALITATEA TV Cluj şi pe analogic şi pe digital."

Molnos Lajos, consilier local UDMR: "Ar trebui să introducă REALITATEA TV Cluj în grila de programe. Oamenii trebuie să poată vedea canalele pe care le doresc."

Steluţa Cătăniciu, consilier local PNL: "Mi se pare un abuz din partea lor şi probabil că au o motivaţie, având în vedere că la REALITATEA TV Cluj se spun lucrurilor pe nume atunci când cineva greşeşte şi se critică puterea. Nu am altă explicaţie. Eu prind REALITATEA TV Cluj pentru că mi-am făcut un abonament prin care este posibil acest lucru şi sunt interesată de ceea ce se întâmplă în oraşul meu, însă transmisia e sub orice critică, se întrerupe şi nu are sonor."

Dan Canta, consilier judeţean PSD: "Este o limitare a accesului la informaţia publică a unor oameni care nu ştiu de ce fac acest lucru. Într-o democraţie e garantat prin Constituţie dreptul la informare şi libertatea de exprimare. Din punctul meu de vedere, e un atac dur la adresa unei instituţii mass-media pentru că nu îi este transmis mesajul. Trebuie transmis mesajul pentru ca cetăţenii să aibă posibilitatea să se informeze din mai multe zone. E o chestiune fără precedent, care numai la noi în România se poate întâmpla. Cred că ăştia de la putere fac presiuni. Obiectivitatea REALITATEA TV este o chestiune fără îndoială şi ceea ce se întâmplă e o misiune fără noimă."

Marius Nicoară, senator PNL: "Clujenii sunt privaţi de dreptul la informare. E păcat pentru că e în interesul cetăţenilor să fie concurenţă pe piaţa media şi e absolut normal ca ei să aibă acces la informaţie."

Mate Andras Levente, deputat UDMR: "Fiind un cititor ZIUA de CLUJ şi urmărind REALITATEA TV Cluj, vă susţin în demersul vostru. Fiecare cetăţean are dreptul la informare şi să îşi aleagă postul de televiziune pe care îl urmăreşte. Succes şi să ne vedem la TV!"

Horia Uioreanu, deputat PNL: "Nu am urmărit subiectul. Nu ştiu ce prevede contractul comercial cu postul de televiziune, el oricum trebuie respectat. Eu sunt de părere că trebuie să existe cât mai multe medii de informare. Vă urez succes!"

Laszlo Attila, viceprimar UDMR: "Încurajez ca posturile locale sau regionale să fie incluse în grila de programe de bază fie analogic sau digital. Este singura şansă de a modera opinia publică locală. M-am plictisit de discursul politic central pe care îl vedem zilnic la televizor. Vă susţin şi vă urez succes!"

Alexandru Coroian, vicepreşedintele CJ Cluj: "Părerea mea e că această decizie arbitrară a UPC nu e corectă faţă de clujeni. Orice operator de cablu trebuie să aibă ca prioritate dorinţa de a-i informa pe clujeni şi pe cetăţeni, în general, cât mai corect şi prin toate posibilităţile tehnice existente."

Petru Guş, consilier judeţean PRM: "Normal ar fi să transmită REALITATEA TV Cluj. Din moment ce abonatul are un contract cu firma de cablu, ar trebui să i se permită să urmărească cât mai multe programe. Mai ales că REALITATEA TV Cluj are o transmisie recentă."

Ioan Petran, consilier judeţean PNL: "Clujenii sunt îndreptăţiţi să aibă acces la posturile locale de televiziune, să nu fie văduviţi de dreptul la informare. Problemele tehnice de care vorbiţi sunt sigur că se pot rezolva. E normal ca postul să fie livrat oamenilor şi ei au discernământ să aleagă ce vor să vizioneze. Vă susţin cauza."

Vasile Leordean, om de afaceri: "Mi se pare o anomalie teribilă. Mi-e frică să nu fie şi asta o chestiune politică pentru că ar înseamna că am ajuns rău de tot. Nu prind totdeauna REALITATEA TV Cluj. Mă interesează toate programele care există în Cluj şi sunt de acord cu protestele."

Felix Grigore, director executiv "U" Cluj: "Mi se pare normal ca oamenii să aibă acces la informaţie. UPC e privat şi ei au motivele lor. Mie mi se pare normal ca oamenii să aibă acces la un program sau altul."

Mircea Cristescu, preşedintele executiv al "U" Mobitelco: "Sunt un om care se uită la televizor, mai ales la ştiri şi REALITATEA TV e lider în domeniul ăsta. Ar fi bine ca postul să fie văzut de toată lumea. Cred că toate companiile de cablu ar trebui să aibă acest post pentru o cât mai mare transparenţă."

Petru Călian, deputat PDL: "Dreptul la informare e primordial. După mine trebuie să fie o ofertă bogată de programe. Telespectatorul decide ce canal alege să urmărească. Concurenţa e deja foarte mare pe plan local şi apare şi acest gen de probleme. Ar trebui ca toţi politicienii să aibă o reacţie pozitivă faţă de demersurile voastre."

 

 

Comenteaza