Clujenii, sub amenintarea capuselor. Nu mai putin de 14 gasite pe corpul unui copil

Clujenii, sub amenintarea capuselor. Nu mai putin de 14 gasite pe corpul unui copil
Odata cu venirea verii si cu încalzirea vremii au aparut si cazurile de muscaturi de capusa. Mai multe mamici din Cluj-Napoca se feresc sa-si lase copiii in parc, dupa ce pe corpul catorva au fost depistate intepaturi ale acestor insecte.

Ajunse la capatul rabdarii, in jur de 40 de mamici din cartierul Marasti i-au adresat o scrisoare primarului Emil Boc, in care ii cer ajutorul. Ele sustin ca in parcul situat in apropierea strazii Anina nr. 4 misuna capusele, mai multi copii fiind muscati de ele saptamana trecuta. Mai mult, pe corpul unuia dintre ei au fost gasite nu mai putin de 14 intepaturi de capusa.

"Sunt mamica disperata a unei fetite muscate de o capusa. Pana aici nimic ce v-ar putea privi, dar am descoperit in parculetul pe care il frecventam inca doi copii muscati de capusa saptamana aceasta (saptamana 8-14 iunie, n.r.). Copiii nu au fost in alte locatii si singura sursa ar fi parculetul. Pe unul dintre copii mamica a gasit 14 capuse. Iar o bona si-a gasit dupa ureche o capusa", a scris una dintre mamicile direct afectate de problema pe portalul domnuleprimar.ro.

Pentru a scapa de capuse, si implicit de teama de a-si lasa copiii in parc la joaca, ele cer autoritatilor locale sa efectueze o actiune de dezinsectie in zona.

"Asadar, rugamintea noastra, a cel putin 35-40 de mamici care isi aduc copii in parculetul de langa str Anina nr 4, rugamintea noastra este sa trimiteti o echipa care deratizeze sau sa stropeasca impotriva capuselor data fiind isteria creata de boala Lyme si tot ce implica ea. Precizez ca iarba este tunsa", se mai precizeaza in scrisoare. 

In urma sesizarii primite, reprezentantii Directiei Tehnice - Serviciul Tehnic, reparatii imobile - din cadrul Primariei Cluj-Napoca, sustin ca firma Coral va efectua o dezinsectie in zona respectiva.

Cum sa recunoasteti intepaturile de capusa

 Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica (DSP) Cluj atrag atentia ca desi nu toate capusele sunt purtatoare ale agentului patogen, iar manifestarea temutei boli Lyme este în functie si de stadiul de dezvoltare al capusei, de modalitatea si rapiditatea îndepartarii acesteia de pe tegumente, întepaturile acestora nu trebuie ignorate.

"Capusa este o insecta mica, verde sau bruna. Raspândirea lor este foarte mare, acestea traind cel mai frecvent în iarba si tufe. Muscatura de capusa poate fi deosebit de amenintatoare pentru starea de sanatate a organismului. Întepatura poate declansa boli virale (Encefalita de capuse) sau bacteriene, dintre care cea mai frecventa este boala Lyme (Borrelioza)", avertizeaza DSP Cluj.

În urma muscaturii de obicei apare o leziune tegumentara caracteristica denumita eritem migrator, care are un aspect initial de papula de culoare rosie si se extinde în zile sau saptamâni pâna atinge dimensiunea de minim cinci cm diametru. Leziunea este mare, rotunda, si deseori cu decolorare centrala partiala. Ea apare la un procent de 60-80% dintre pacientii muscati de capusa.

Persoanele întepate de capuse au ca simptome astenie, febra, cefalee, redoare de ceafa (forma usoara), amorteala, eruptii cutanate, dureri musculare, dureri articulare, cu caracter intermitent, palpitatii, respiratie dificila, greata si varsaturi.

Cum sa va feriti de ele

Cele mai eficiente metode de prevenire a muscaturilor de capuse implica evitarea locurilor cunoscute ca fiind infestate cu aceste insecte periculoase, a interactiunii directe cu un animal parazitat, îngrijirea vegetatiei, actiuni de deratizare, deparazitarea animalelor domestice si de companie, echiparea corespunzatoare cu haine de culoare deschisa, pantaloni lungi, încaltaminte închisa, palarie de soare si examinarea corpului pentru depistarea întepaturilor.

"Imediat ce se întoarce de la joaca, este recomandat sa examinati cu atentie corpul copilului si sa încearcati sa depistati daca exista un parazit pe suprafata pielii. Ccautati si în spatele genunchilor si al coatelor, al urechilor si în alte zone ascunse. De asemenea, pe zona în care ati descoperit capusa nu trebuie sa aplicati alcool, otet, ulei, benzina, saliva sau altceva. Capusa ar putea elimina tot ce contine direct în fluxul sanguin", precizeaza reprezentantii DSP Cluj.

Medicii îi sfatuiesc pe clujenii muscati de capuse sa consulte de urgenta un medic si sa nu încerce sa inlature insecta acasa.

Comenteaza