Clujul, asediat de fenomene meteo violente

Clujul, asediat de fenomene meteo violente
Furtunile de la sfârşitul săptămânii au lăsat în beznă mai multe cartiere din Cluj-Napoca şi numeroase localităţi din judeţ. 1.000 de posturi de curent au fost dezafectate de vijelie.

Vineri şi sâmbătă, zeci de legături electrice au fost deteriorate de vremea rea, canalizarea oraşului a fost pusă la grea încercare, iar copacii rupţi de vânt au blocat străzi şi au rupt garduri. De mâine, anunţă meteorologii, ploaia reîncepe serios.

Echipajele de la Electrica au lucrat la foc continuu, vineri şi sâmbătă, pentru a remedia defecţiunile. Au fost probleme în majoritatea localităţilor din judeţ. Floreşti, Gilău, Mociu şi Corpadea au rămas fără curent după ce transformatoarele s-au ars ori firele de curent electric au fost rupte de copaci smulşi de vânt. Cartierele Mărăşti şi Baciu au rămas peste noapte fără energie electrică. Potrivit informaţiilor oferite de dispeceratul de deranjamente al Electrica, a fost nevoie de 1.000 de intervenţii pentru a repune reţeaua de alimentare în ordine. Deranjamente colective au fost raportate pe străzile Calea Mănăştur 74-78, Iugoslaviei, Rene Descartes, strada Neagră, Aurel Vlaicu, Tache Ionescu, Decebal 22-24, Pavlov, Sopor, Cireşilor, Marinescu, Sf.Ion, Mărăşeşti şi Siretului. De asemenea, Valea Gârbăului şi comuna Baciu au rămas intermitent fără curent sâmbătă, din pricina unor defecţiuni multiple.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) a fost solicitat aproape non-stop în primele două zile ale weekendului. "Au fost mai multe intervenţii decât de obicei într-o zi normală, dar nu au fost grave. A fost nevoie să intervenim pentru a elibera străzile sau liniile electrice de copaci căzuţi, au fost inundate mai multe subsoluri în localităţile Clapa, Turda şi Cluj-Napoca şi terenuri agricole", a declarat şeful ISU, generalul Vasile Şomlea. "Au fost 11 intervenţii pentru copaci căzuţi în judeţ, majoritatea în Cluj-Napoca, subsoluri inundate - 10 , din care patru în Turda şi restul în zona Cluj-Napoca. Un acoperiş desprins în zona Mănăştur nu a mai prezentat siguranţă, aşa că s-a intervenit pentru a fi dat jos, ca să nu facă victime", a spus purtătorul de cuvânt al ISU, Andrei Biriş. Printre zonele afectate din Cluj-Napoca au fost străzile Parâng, unde un copac a blocat accesul, Eremia Grigorescu, unde un stâlp a fost smuls de vânt, pe Aleea Brateş din Mănăştur, unde un acoperiş a fost desprins de vijelie şi ameninţa să cadă peste oameni, în timp ce două blocuri din Floreşti au rămas descoperite după ce învelitoarea a fost ruptă.

Meteorologii spun că vremea rea se menţine şi zilele următoare, dar se "îmblânzeşte" faţă de precipitaţiile spectaculoase de vineri noaptea şi sâmbătă. "Luni va fi acalmie. De marţi, vremea redevine instabilă, cu multe precipitaţii, dar nu la fel de violente ca în acest sfârşit de săptămână", a precizat meteorologul de serviciu de la Centrul Regional Meteo Cluj, Narcis Maier.

Atinşi de fulger

Avertizarea de fenomene meteo violente se adresează în special excursioniştilor care şi-au programat vacanţe în natură în aceste zile, pentru a evita spaţiile deschise. Reamintim că la sfârşitul săptămânii trecute două persoane, cetăţeni polonezi, au murit fulgerate în zona platoului Padiş din Bihor - una dintre principalele destinaţii pentru clujeni. De asemenea, un autocar care se deplasa pe Autostrada Transilvania a fost atins de fulger în zona kilometrului 14.

 

 

Comenteaza