Clujul, cel mai bine reprezentat județ la Tabăra anuală a scafandrilor din România

Clujul, cel mai bine reprezentat județ la Tabăra anuală a scafandrilor din România
| Foto: Facebook.com/cjcluj

Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj a participat, în perioada 21-25 iulie, la Tabăra Națională de pregătire a scafandrilor salvamontiști, instruire anuală ce s-a desfășurat pe Lacul de acumulare „Gura Apelor” din județul Hunedoara.

Conform reprezentanților forului administrativ județean, la acest eveniment au participat 18 scafandri din cinci servicii județene salvamont din țară, nu mai puțin de jumătate dintre aceștia provenind din cadrul structurii clujene.

În cadrul taberei de pregătire recent încheiate, scafandrii clujeni au avut posibilitatea să aplice procedurile de scufundare specifice și să realizeze un real și extrem de util schimb de experiență cu unii dintre cei mai buni scafandri angajați în cadrul serviciilor Salvamont din România. Au fost, astfel, exersate o serie de acțiuni de scufundare, precum scufundarea la mare adâncime (cca. 40 metri), inițierea în folosirea costumelor uscate, a aparatului de respirat cu circuit închis sau a scuterului subacvatic, întinderea firului ghid, diverse tehnici de înot, poziționare și control al flotabilității, etc.

„Pregătirea în comun a scafandrilor din diferite centre județene permite Serviciului nostru Salvamont-Salvaspeo să poată interveni într-un mod cât mai eficient în cazul unor operațiuni complexe ce necesită un număr mai mare de scafandri. Totodată, schimbul de experiență permite începătorilor să recupereze mai repede decalajele și să poată efectua scufundări în condițiile dificile, specifice țării noastre”, a spus președintele Consiliului Județean Cluj.

Scufundarea în lacurile montane din România implică adaptarea la condiții dificile cum ar fi temperatură scăzută, vizibilitate redusă, prezența pe fund a unor dărâmături, structuri din beton, copaci, cabluri, etc. În aceste condiții, echipamentul folosit conține costum uscat, butelii duble, lumini principale și de siguranță, fir ghid și alte dispozitive tehnice ce permit gestionarea riscurilor.

Comenteaza