Peste 23.000 de români mor în fiecare an din cauza poluării. Clujul, în topul orașelor care luptă cu acest "ucigaş tăcut"

Peste 23.000 de români mor în fiecare an din cauza poluării. Clujul, în topul orașelor care luptă cu acest "ucigaş tăcut"

Observatorul Român de Sănătate (ORS), un ONG dedicat politicilor de sănătate, a analizat activitatea autorităților locale din cele mai mari zece orașe românești și acțiunile concrete întreprinse de acestea pentru a reduce poluarea aerului. Niciuna din marile primării din România nu a reușit să acumuleze măcar jumătate din scorul maxim posibil acordat pentru acțiunile anti-poluare, potrivit studiului ORS, citat de G4Media.

Primăriile care au luat cele mai multe măsuri pentru reducerea poluării sunt Cluj-Napoca, Timișoara și Galați. La polul opus sunt primăriile Ploieşti, Constanța şi Craiova.

Datele alarmante legate de poluarea în marile orașe

  • Din cauza poluării aerului, în România se pierd mai mulți ani de viață sănătoasă decât în India
  • Poluarea aerului omoară în fiecare an peste 23 000 de români, provocând boli precum cancer pulmonar, boală cardiacă ischemică, accident vascular cerebral, infecții respiratorii inferioare și boală pulmonară obstructivă cronică
  • 1,12 miliarde Euro sunt costurile anuale generate la bugetul sănătății în România de bolile provocate de poluarea din traficul rutier.
  • Maşinile diesel sunt responsabile pentru 70% din costurile poluării din trafic în România.
  • În 2017, România a importat aproape 520.000 de autoturisme second-hand, peste 70% dintre acestea fiind maşini diesel poluante

Invazie de mașini vechi, puține piste de biciclete

România a devenit în 2017 cimitirul de mașini al Europei – jumătate din mașinile înmatriculate în 2017 sunt mai vechi de 15 ani, cel mai mare număr înregistrat vreodată în România, scrie Observatorul Român de Sănătate.

București, Brașov și Cluj sunt orașele cu cele mai multe vehicule Diesel de transport în comun înmatriculate la o mie de locuitori în 2017. La nivel de județ, zonele urbane din Timiș, Bihor și Cluj sunt cele care au cel mai mare număr de mașini mai vechi de 20 de ani înmatriculate la o mie de locuitori.

Marile orașe din România au în medie doar 22.3 kilometri de piste de biciclete, bicicletele reprezentând cel mai sănătos mijloc de transport în comun și unul eficient în special în acele orașe așezate în zone de câmpie.

Comenteaza