Clujul începe anul cu proteste în stradă: “Demisia, Victor Ciorbea! Legea 90 rămâne!”

Clujul începe anul cu proteste în stradă: “Demisia, Victor Ciorbea! Legea 90 rămâne!”
Clujenii ies în stradă, miercuri seara, pentru a cere, la unison, demisia Avocatului Poporului, Victor Ciorbea. Acesta a decis recent să atace Legea 90/2001 la Curtea Constituțională, lege care interzice persoanelor condamnate penal să ocupe funcții în Guernul României. Este vorba de actul normativ care l-a împiedicat pe președintele PSD, Liviu Dragnea, să pretindă funcția de premier, din postura de lider al coaliției PSD-ALDE, câștigătoare a alegerilor din 11 decembrie.

"Miercuri, 11 ianuarie, de la ora 18:00, ne vedem în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca. Ieşim în stradă pentru a cere demisia lui Victor Ciorbea din funcţia de Avocat al Poporului dupa decizia acestuia de a ataca legea 90/2001 la Curtea Constituţională, lege care interzice persoanelor condamnate penal să ocupe funcţia de premier al României. E revoltător şi inadmisibil simplu fapt că am ajuns să ,,discutăm" despre posibilitatea ca într-o ţară europeană, o persoană condamnată penal să poată ocupa cele mai importante funcţii de conducere ale statului. Integritatea nu e negociabilă, iar respectarea legii 90 cu atât mai puţin. Să fie clar pentru toată clasa politică: Societatea civilă nu va accepta erodarea respectului faţă de lege şi atacuri la adresa statului de drept", se arată în anunţul postat pe Facebook. 

Peste 700 de persoane şi-au arătat intenţia de a participa la protest.

Clujeanul Tudor Brădăţan a (re)lansat joi petiţia intitulată "Victor Ciorbea, eşti concediat!", iar luni dimineaţa aceasta trecuse deja de 130.000 de semnături. 

"Domnule Ciorbea, Suntem nemulțumiți de felul în care vă derulați activitatea, acordând foarte putină atenție cetătenilor și deosebit de multă grijă politicienilor acuzați sau condamnați pentru diferite ilegalităţi. Vă cerem să eliberați postul pentru cineva care pune interesul cetăţeanului pe primul loc. Domnule avocat,sunteți concediat!

De ce este important? De când ocupă funcția de Avocat al Poporului, Victor Ciorbea s-a remarcat doar prin blatul evident pe care l-a făcut cu toți cei ce sfidează drepturile omului. Când au fost oameni călcaţi în picioare la Pungeşti, nu a avut nicio apăsare. Când mii de persoane cu dizabilităti ar fi avut nevoie de implicarea sa, le-a întors spatele. Când "scriitorii" din puşcării sau președinții de partid certați cu legea i-au cerut sprijinul, nu a ezitat să îl ofere. Aș putea continua lista nemulțumirilor până mâine, dar chiar și atât e suficient pentru a îi cere demisia", arată Brădăţan, în motivarea petiţiei sale.

Demersului i s-a alăturat şi vicepreşedinteleclujean al Senatului, Mihai Goţiu, care a scris pe Facebook că a cerut de mai mult timp demisia lui Ciorbea. Nu este pentru prima dată când i-am solicitat domnului Victor Ciorbea să elibereze această funcție pentru ca în locul lui să ajungă o persoană căre să fie, într-adevăr, un avocat al cetățenilor, nu al partidelor aflate la Putere, în special al PSD. În mod public, i-am cerut demisia lui Victor Ciorbea în toamna lui 2014, pentru că nu a atacat la CCR legea traseismului aleșilor locali (celebra atunci "Lege Dragnea"), dar și o lună mai târziu, când în ciuda apelului a numeroase organizații studențești, de tineret, sindicale și a altei petiții civice, domnia sa a refuzat să ofere șansa unui control de constituționalitate pe ordonanța de urgență a modificării Legii Educației. Victor Ciorbea a ignorat abuzurile și violențele săvârșite asupra localnicilor și activiștilor de la Pungești, dar și miile de persoane cu dizabilități care i-au cerut anul trecut sprijinul. Același Victor Ciorbea a sărit însă în sprijinul "academicienilor" pușcăriilor, a purtat grija unor așa-zise abuzuri în procesul de recuperare a prejudiciilor stabilite în dosarul de condamnare a lui Vasile Voiculescu și, acum, în sprijinul lui Liviu Dragnea, în speranța că demersul său îi va oferi șansa unui covor roșu la Palatul Victoria șefului PSD", a scris Goţiu.

Senatorul a dat de înţeles că Ciorbea ar fi forţat să ia anumite decizii. "Nu știu dacă obediența d-nlui Ciorbea față de PSD are vreo legătură cu păsuirile pe care le-a primit de la bănci pentru datoria de aproximativ 1,5 milioane de euro sau de la ANAF pentru cei 350.000 de lei pe care îi datora statului. Cu siguranță însă, modul în care Victor Ciorbea selectează legile și alte acte normative pe care le atacă la CCR indică o dependență politică dincolo de orice dubiu, care îl face incompatibil cu funcția de Avocat al Poporului", a mai scris Mihai Goţiu pe Facebook.

 

Comenteaza