Clujul intră înt-run program al Academiei Europene de Film înainte să ajungă capitală europeană a tineretului

Clujul intră înt-run program al Academiei Europene de Film înainte să ajungă capitală europeană a tineretului
Cu un an înainte de a deveni Capitală Culturală a Tineretului, Clujul intră într-un program important de educație cinematografică inițiat de Academia Europeană de Film, prin intermediul căruia tinerii își pot dezvolta capacitatea de înțelegere și analiză a imaginilor filmate.

Clujul intră astăzi în echipa selectă a orașelor europene care își vor da votul, în 11 mai, pentru cel mai bun film dintre cele nominalizate pentru trofeul EFA Young Audience Award, anunţă azi o agenţie de publicitate. Evenimentul îi va avea în prim-plan pe tinerii cinefili clujeni, care vor completa juriul competiției și vor delibera împreună cu ceilalți membri din orașele invitate de către Academia Europenă de Film (EFA) să ia parte la acest concept. Aflat la a treia ediție, EFA Young Audience Award se va desfășura în cadrul Young Audience Film Day și va fi organizat de cinema Victoria, EducaTIFF și Casa TIFF.

Academia Europeană de Film (EFA) a fost fondată în 1998 iar, în prezent, reunește peste 3000 de profesioniști din industria filmului european. Organizația are ca principal scop promovarea culturii cinematografice europene, pentru toate tipurile de audiență, inclusiv, cum e cazul acestui proiect, în rândul publicului foarte tânăr. Viziunea academiei este de a extinde proiectul Young Audience Film Day la nivelul întregii Europe și să sprijine educația cinematografică a tinerilor promovând filmele și regizorii europeni. Win Wenders, regizor și președinte al EFA, a fost prezent, în 2010, la Cluj, unde și-a prezentat în cadrul TIFF una dintre cele mai premiate producții, filmul „Pina".

Cu un an înainte de a deveni Capitală Culturală a Tineretului, Clujul intră într-un program important de educație cinematografică inițiat de Academia Europeană de Film, prin intermediul căruia tinerii își pot dezvolta capacitatea de înțelegere și analiză a imaginilor filmate. Într-un mini maraton de cinema, aprox. 100 de „jurați" români selectați din școlile clujene, cu vârste cuprinse între 12-14 ani, vor viziona împreună cele trei filme ajunse în finala competiției, vor discuta impresiile despre fiecare producție, iar la final, într-o transmisiune live, își vor anunța voturile. Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc în aceeași zi, în Erfurt, Germania, în prezența cineaștilor. Filmele intrate în cursa EFA Young Audience Awards, pentru care copiii își vor da votul sunt Spijt! (Regret!), în regia olandezului Dave Schram, MGP Missionen (The Contest), lungemtrajul danezului Martin Miehe-Renard, și pe pelicula Ostwind (Germania), semnată de Katja von Garnier. În 2013, marele câștigător a fost Nono, the zigzag kid, filmul olandezului Vincent Bal.


La ediția din acest an, singurele orașe participante in program sunt Belgrad, Bratislava, Budapesta, Erfurt, Londra, Plzen, Riga, Sofia, Tbilisi, Torino, Wroclaw și Cluj-Napoca.

"Clujul este deja cunoscut ca un oraș al cinefililor, iar invitația Academiei Europene de Film de a ne implica în proiectul Young Audience Award confirmă acest lucru", spune managerul TIFF, Cristian Hordilă. "Tinerii pasionați de film vor avea ocazia să treacă, de această dată, dincolo de funcția spectatorului și să decidă singuri asupra calității unor filme, în urma unor analize individuale. Acest nou concept vine în susținerea EducaTIFF, un program pe care l-am inițiat acum cinci ani din dorința de a stimula învăţarea şi percepţia critică a copiilor, încurajându-i, în același timp, să folosească filmul ca sprijin pentru propria creativitate".

Etichete
Comenteaza