Clujul mic şi Clujul posibil, în Piaţa Muzeului

Clujul mic şi Clujul posibil, în Piaţa Muzeului
Cea mai populară zonă de terase, vineri seara. O casă micuţă, cu tencuială în curs de desprindere şi cu o curte interioară cu vie, neştiută publicului, s-a deschis trecătorilor.

În casa de la nr. 2 din Piaţa Muzeului, laboratorul de arhitecţi de la PlusMinus a adus o machetă vie a oraşului, cu străzi (cu tot cu numele lor schimbătoare, în ani şi mandate de primari), dar şi o hartă virtuală, unde poţi să vezi cum ar fi arătat în context posibilele viitoare turnuri proiectate în anii recenţi.

Între 8 şi 11 noiembrie, PlusMinus ţine în Piaţa Muzeului un Cluj-Napoca în miniatură şi a adus şi unul în format virtual. Lansat vineri seara, acesta e cel de-al patrulea eveniment din seria PlusMinus Cluj - Centru de arhitectură mobil, proiect iniţiat de această asociaţie în 2009. Discreta şi părăginita căsuţă din centrul vieţii de vară a oraşului, ce nu pare să ştie că pentru adresa ei a fost nu demult desenat proiectul unui viitor hotel nou, s-a deschis publicului pentru câteva zile. Într-una din micile încăperi a fost instalată macheta oraşului, cu indicatoare despre istoria locurilor sale, într-o alta a fost pregătit nelipsitul bufet de vernisaj, iar curtea cu background de ziduri părăginite şi vie de toamnă târzie a intrat în era tehnologiei: un mic tub cu lumini şerpuieşte printre invitaţi, iar pe unul dintre ziduri e proiectat Clujul actual şi bucăţi dintr-un posibil Cluj al viitorului.

Apar aici, virtual, efectele în teren ale unor planuri urbanistice zonale aprobate cu precădere înaintea crizei imobiliare. Se văd posibilele turnuri pe care în urmă cu câţiva anii nemţii de la LBBW le vedeau potrivite în locul fabricii Flacăra ori cealaltă serie de turnuri din zonă, proiectată pentru Piaţa Abator. Izbucnirea crizei a împiedicat însă trecerea în şantier a ideilor din planşe, aşa că regimul de înălţime al zonei nu a mai sărit la cele vreo 20 de etaje proiectate. Macheta, proiectul şi evenimentul vor să îi facă pe clujeni să se informeze, să interacţioneze, să reacţioneze. „Nu vrem să le spunem noi vizitatorilor că ceva e bun sau rău; ei pot să vadă singuri, să observe, să îşi facă o părere, să se exprime. La Cluj există un interes mult mai ridicat decât în alte locuri pentru probleme care ţin de arhitectură şi de urbanism. Noi am adus aici această machetă, care poate fi un punct de pornire pentru viitoare dezbateri", a explicat Ina Stoian, unul dintre coordonatorii proiectului. Macheta, căreia i se vor adăuga noi module, va mai fi expusă publicului, iar planurile iniţiatorilor prevăd ca şi platforma virtuală să crească în viitor. Aici au apărut deja o serie de planuri urbanistice zonale şi de detaliu aprobate în anii recenţi, care ar putea fi completată cu proiecte şi mai recente.

Deocamdată, trecătorii au fost chemaţi să interacţioneze pentru patru zile cu cele două instrumente propuse de organizatori: Madeincluj.org şi macheta oraşului. Platforma Madeincluj.org conţine o bază de date pe internet localizate pe suport geografic şi informaţii legate de istoria şi dinamica actuală a oraşului, organizate în secţiuni: spaţiu public, clădiri, documente istorice, proiecte în curs de realizare, informaţii sociologice. Alături de macheta virtuală, a fost expusă şi macheta oraşului demarată anul trecut şi completată cu noi module şi informaţii istorice. Prima zonă realizată în miniatură este centrul istoric al oraşului, iar în viitor se doreşte realizarea întregului oraş şi organizarea unei serii de evenimente pe acest obiect, după cum au explicat iniţiatorii proiectului. Expoziţia machetelor e deschisă în perioada 9-11 noiembrie, între orele 12:00 şi 20:00.

Între un trecut în centrul istoric, prezentul de casă părăginită şi inedită locaţie de evenimente şi viitorul de proiect, chiar gazda expoziţiei PlusMinus poate fi subiect de analiză a schimbărilor urbane. Pe terenul proprietate privată din Piaţa Muzeului nr. 2, specialiştii de la Arhimar au iniţiat un proiect pentru o clădire cu subsol, parter, două etaje şi mansardă. Conform proiectului prezentat la început de 2012, clădirea ar avea zonă de spa la subsol, parter deschis publicului, cu restaurant, 21 de camere la nivelurile superioare (hotel de 4*), dar şi un lounge.

De la cine a venit ideea

PlusMinus este un think-tank care funcţionează ca un laborator deschis în spaţiul public cu scopul propus de a realiza cât mai puternic conexiunea dintre oameni, arhitectură şi oraş. Proiectul cultural este finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi de Ordinul Arhitecţilor din România, având ca parteneri OAR Transilvania, Holver, Cinematograful Arta, ArhiForum, AStA, ASUAD, Slicker. Madeincluj, proiect conex al celor de la PlusMinus, este o enciclopedie interactivă care cuprinde obiective arhitecturale din Cluj-Napoca. Proiectul are un scop de informare asupra proiectelor existente şi semnalare a propunerilor noi.

 

Comenteaza