Clujul se duce la vale

Clujul se duce la vale
Şapte zone din părţile de nord-vest şi vest ale municipiului Cluj-Napoca sunt supuse constant unor alunecări de teren periculoase după fiecare ploaie puternică.
ZIUA de CLUJ şi Serviciul Situaţii de Urgenţă (SSU) din cadrul Primăriei Cluj-Napoca au identificat şapte locuri din municipiu şi de la marginea acestuia în care pământul o ia la vale. Terenurile proprietate privată trebuie stabilizate de către deţinători, iar primăria ia măsuri pentru cele de pe domeniul public. Reprezentanţii municipalităţii îi atenţionează pe proprietari asupra pericolului la care se expun. Ploile torenţiale au reactivat alunecări de teren mai vechi şi au produs probleme în locaţii noi din oraş.

l Strada Dragalina nr. 88 – teren proprietate privată. Primele alunecări datează din 1974, după care a avut loc o reactivare de amploare în 1998/1999. “Alunecarea a fost reactivată în 2010. În amonte de proprietăţi s-au produs alunecări de teren favorizate de configuraţia terenului în pantă, de precipitaţiile abundente, de lipsa lucrărilor de stabilizare a versantului, de morfologia terenului şi fragmentarea versantului”, arată Biroului mass-media al primăriei. Alunecarea ameninţă casele din zonă, iar o societate de montat parbrize a fost nevoită să-şi închidă porţile. SSU i-a atenţionat pe proprietari asupra pericolului şi le-a cerut să ridice un zid de sprijin, să consolideze terenul în etape şi să dreneze apele pluviale.

l Strada Vântului nr. 2 - teren proprietate privată. “Alunecarea a fost activată în 2010, fiind produsă pe versantul vestic (strada Tăietura Turcului) din cauza ploilor abundente din ultima perioadă, precum şi a săpăturilor dinspre versantul sudic, executate de Napoca Trust, pentru edificarea unei construcţii. În urma săpăturilor a rezultat un perete înalt de 20-25 de metri, fără realizarea unor lucrări de sprijin al terenului”, precizează reprezentanţii primăriei. Specialiştii de la SSU susţin că este posibilă o evacuare a persoanelor din casele din zonă, dacă proprietarul terenului surpat nu execută în regim de urgenţă lucrări de consolidare. “Primăria a făcut demersurile în vederea emiterii unei ordonanţe preşedinţiale prin care beneficiarul lucrării să fie obligat să ducă la îndeplinire în regim de urgenţă toate măsurile stabilite de comisia pentru situaţii de urgenţă”, menţionează Biroul mass-media al instituţiei.

Strada Donath nr. 150 E - teren proprietate personală. Alunecarea de teren este oprită temporar, iar proprietarul execută lucrări de terasare pentru stabilizarea terenului.

Strada Donath nr. 260 - teren public. O parte din drum este surpată de mai multă vreme, fiind descoperită o ţeavă de gaz. “Ne-am plâns la toate administraţiile, de la Funar şi până azi, că la noi Clujul e până la Casa Radio şi de acolo e doar strada Donath”, a declarat Albert Bardos, unul dintre locatari. În grădina lui au apărut de curând izvoare de care nu ştia până acum. Reprezentanţii primăriei au pus un semn de ocolire în dreptul surpăturii, au interzis traficul greu şi caută o societate care să execute proiectul de consolidare. “Există pericol de surpare totală a drumului şi de blocare a circulaţiei de la numărul 260 în sus”, spune şeful Biroului mass-media al primăriei, Iulia Perşa.

Strada Donath nr. 264 - teren proprietate privată. “S-au declanşat izvoare de apă, favorizând alunecarea şi formarea de ebulmente (surpări - n. red.) ce au afectat o terasă: acces în garaje şi rigole de colectare a apei pluviale. Lucrările de taluzare, consolidare şi captare a apei de pe versantul din amonte de construcţie nu au fost finalizate”, arată specialiştii municipalităţii. Aceştia au impus dezvoltatorului ansamblului rezidenţial American Village să execute lucrări de drenare pentru captarea apei din izvoare, să realizeze un studiu geotehnic şi să realizeze lucrările de taluzare pentru consolidarea versantului.

Drumul Sf. Ion – teren public. O parte din drumul ce duce spre Făget s-a surpat din cauza ploilor abundente şi a traficului greu. Zona a fost repede transformată în loc clandestin de depozitare a deşeurilor. “S-au luat măsuri de lărgire a carosabilului şi balastare a lui, s-a semnalizat partea surpată şi s-a demarat licitaţie pentru punerea în aplicare a proiectului de consolidare, dar nu se prezintă nicio firmă”, a declarat Perşa.

Dealul din zona “Şapca Verde” – teren proprietate privată. De o lună, reprezentanţii Polus Center şi locatarii blocurilor din ansamblul Mănăştur Vest Panoramic se confruntă cu alunecări masive de teren între cele două obiective. Zidul de sprijin de la Polus s-a crăpat, iar o parte din parcare este umflată. Locuitorii celor cinci blocuri sunt îngrijoraţi că pământul o ia la vale. Potrivit Inspecţiei de Stat în Construcţii (ISC), “structura de rezistenţă a blocurilor nu a fost afectată deocamdată, doar canalizarea fiind ruptă”. ISC a solicitat o expertiză tehnică în urma căreia se vor lua măsurile potrivite pentru stabilizarea versantului. Administratorul firmei constructoare, Ciprian Fodor, susţine că s-au efectuat lucrări de stabilizare. Totuşi, conform imaginilor suprinse de un locatar, crevasele uriaşe din pământ au fost doar acoperite cu buldozerul.

Comenteaza