Clujul şi-a luat bacul: cele mai bune şi cele mai slabe licee

Clujul şi-a luat bacul: cele mai bune şi cele mai slabe licee
Liceenii clujeni, pe locul doi în topul naţional al promovabilităţii la Examenul de Bacalaureat. Toţi elevii din trei licee din Cluj au luat examenul de Bacalaureat. În schimb, în tot atâtea unităţi de învăţământ din judeţ promovabilitatea a fost zero.

70,99% din absolvenţii de liceu din judeţul Cluj au promovat examenul de Bacalaureat, potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj. În topul celor mai bune licee, cu promovabilitate de 100% la bacalaureat se află trei instituţii de învăţământ din Cluj-Napoca: Liceul Pedagogic "Gheorghe Lazăr", Liceul "Gheorghe Şincai" şi Liceul "Avram Iancu".

"Munca zilnică şi implicarea profesorilor, a elevilor şi a managementului şcolii este cheia succesului. Elevii au făcut ore suplimentare tot anul şi au participat la simulările organizate în şcoală, separat de cele organizate de inspectoratul şcolar la nivel de judeţ", a explicat, pentru ZIUA de CLUJ, directorul Liceului "Avram Iancu", Ioana Negru.

"Procentul final, înainte de contestaţii este de 70,99%. Este o diferenţă de 16 procente faţă de 2012 şi se regăseşte în toate categoriile", a explicat inspectorul general al ISJ Cluj, Valentin Cuibus.
Pe de altă parte, există şi reversul medaliei. În judeţul Cluj sunt 3 licee care nu au avut niciun elev care a promovat examenul de bacalaureat. 

"În cazul celor două instituţii particulare nu putem interveni, iar la Liceul pentru Deficienţi de Auz a fost o situaţie specială", a punctat Cuibus. Cei 16 elevi de la Liceul pentru Deficienţi pentru Auz s-au chinuit cum au putut să-şi ia bacalaureatul măcar la o materie. În ciuda deficienţelor şi din lipsa unei programe speciale, ei au fost nevoiţi să dea exact acelaşi examen precum colegii lor din celelalte şcoli. "Nu toate expresiile şi specificităţile se pot traduce în limbaj mimico-gestual. E greu pentru ei să ţină minte tot, pentru că nu pot intra în cerinţele subiectului. Mai trebuie lucrat la metodologie. Ei sunt elevi foarte silitori, în fiecare zi vin la şcoală, dar nu există curriculă specială pentru ei. Limbajul mimico-gestual e limba lor maternă şi reuşesc a doua sau a treia oară. Vom cere mai mulţi translatori la inspectorat, dar şi lor le este greu, pentru că sunt de altă specialitate. Nu există o procedură pentru ei", a arătat, pentru ZIUA de CLUJ, directorul instituţiei, Zoe Piontchevici.

"Pe filiera teoretică promovabilitatea a fost de 85,99%, pe filiera vocaţională - 76,11 şi pe filiera tehnologică am avut o promovabilitate de 49,37%", a punctat Cuibus. În cazul Liceului Tehnologic "Someş" Dej, doar 10% dintre absolvenţi au promovat examenul. Potrivit rezultatelor, cea mai mare medie obţinută la Bac, la Liceul "Someş" din Dej a fost de 7,63.

Reprezentanţii ISJ Cluj susţin că, înainte de contestaţii, s-a înregistrat o creştere a mediilor în liceele cu profil tehnologic. Cu toate acestea, Liceul Tehnofrig din Cluj-Napoca şi Colegiul Tehnic "Aurel Vlaicu" se luptă să treacă de o rată a promovabilităţii de peste 30%. "În cazul acestor elevi nu putem vorbi de o familie conştientă de importanţa examenului. Aceşti copii, deşi provin din familii defavorizate au dreptul la educaţie. Noi îi urmărim, îi susţinem, dar e vorba despre o problemă sistemică. Ajung la noi cu medii de admitere de 3, iar acum au obţinut la Matematică note de 7 şi 8. Faţă de anul trecut e o creştere cu aproximativ 10 procente", a arătat directorul istituţiei, Olimpia Mera.

În judeţul Cluj au fost 9 medii de 10 curat. 21% din elevi au obţinut medii între 8 şi 8,99 şi 19,55% din absolvenţii clujeni şi-au luat examenul de bacalaureat cu medii între 7 şi 7,99. 7

9 elevi din judeţ au obţinut media 10 la bacalaureat.

Cele mai bune licee

Liceul Pedagogic "Gheorghe Lazăr" - promovabilitate 100%
Liceul „Gheorghe Şincai" - promovabilitate 100%
Liceul „Avram Iancu" - promovabilitate 100%
Colegiul Naţional „Emil Racoviţă" - promovabilitate 99%
Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu" - promovabilitate 99%
Liceul Teoretic „Pavel Dan" Câmpia Turzii - promovabilitate 99%
Liceul Emanuel - promovabilitate 99%
Colegiul Naţional „George Coşbuc" - promovabilitate 99%

Cele mai slabe licee


Liceul pentru Deficienţi cu Auz - promovabilitate 0%
Şcoala „Didactica Nova" - promovabilitate 0%
Liceul „Someş" Dej - promovabilitate 10%
Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu" - promovabilitate sub 30%
Colegiul Tehnologic „Samus" - promovabilitate sub 30%
Liceul „Jozsika Miklos" - promovabilitate sub 30%
Liceul „Ştefan Pascu" Apahida - promovabilitate sub 30%
Colegiul Tehnic „Raluca Ripan" - promovabilitate sub 30%
Liceul Tehnologic 1 - Tehnofrig - promovabilitate sub 30%

 

Comenteaza