CNA, acuzat pentru că nu sunt televiziuni la Cluj: „Ar trebui investigat pentru atac la libertatea presei"

CNA, acuzat pentru că nu sunt televiziuni la Cluj: „Ar trebui investigat pentru atac la libertatea presei
Un membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului a criticat instituţia din care face parte şi a spus chiar că ar trebui anchetată.

Invitat la emisiunea „1 la 1", de la Realitatea FM, Valentin Jucan, membrul clujean al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), a criticat vehement instituţia din care face parte.

„Este instituţia a cărui menire unică este să protejeze interesul public, nu televiziunea X sau politicianul Y. Dacă ar trebui să vorbim cu adevărat de un atac la adresa libertăţii presei, ar trebui să fie investigat însuşi CNA. Pentru că timp de 10, 12, 15 ani de zile, acest consiliu nu a fost niciodată preocupat de modul în care televiziunile locale sau regionale se dezvoltă sau nu; iată că sunt aproape anihilate, au dispărut. Am întrebat şi discutat asta în CNA de nenumărate ori: cum se poate ca un oraş precum Cluj-Napoca, mare, un oraş universitar, centru medical, centru economic, să nu aibă posibilitatea să aibă posturi de televiziune locală, în afară de TVR Cluj, şi mai multe radiouri locale. De asta trebuia să se îngrijească CNA printr-o viziune încă de acum 10-15 ani, nu să stea membrii consiliului între steaguri şi să vegheze la nemurirea parlamentului de vizavi. Acesta poate fi considerat clar un atentat la adresa libertăţii presei, pentru că CNA nu reglemnetează piaţa, deşi este unic reglementator. În timp ce vorbim, în piaţa media din România există un gigant al presei, RCS&RDS, care furnizează absolut toate posibilităţile de comunicare (n-o spun în sens negativ), iar restul televiziunilor sunt ba în insolvenţă, ba fără bani, iar televiziunea publică este aproape în faliment - acesta este spaţiul media pe care l-a păstorit prin decizii, şi mai ales prin inacţiune, CNA", a spus Jucan.

Potrivit website-ului CNA, misiunea instituţiei este să emită decizii, recomandări şi instrucţiuni. „Consiliul Naţional al Audiovizualului este garant al interesului public şi unică autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale. Misiunea CNA este de a asigura un climat bazat pe libera exprimare şi responsabilitatea faţă de public în domeniul audiovizualului. Pentru îndeplinirea acestei misiuni instituite prin Legea audiovizualului, care transpune Directiva serviciilor mass-media audiovizuale, CNA emite decizii, recomandări şi instrucţiuni. Dintre acestea se remarcă Decizia privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual", stă scris pe cna.ro.

În acest moment, la Cluj există două televiziuni naţionale, Look TV şi Look Plus, care îşi restrâng producţiile de la an la an, şi patru televiziuni locale care emit de la câteva minute la câteva ore pe zi, TVR Cluj, Digi 24 Cluj, ProTV şi Antena 1 Cluj.

Valentin Jucan nu este la prima ieşire împotriva CNA sau a conducerii instituţiei. În octombrie 2015, Jucan a pornit în şedinţa CNA înregistrări audio la volum ridicat cu "vocea străzii", spunând că va bloca toate şedinţele consiliului până când controversata şefă a instituţiei, despre care Jucan spune că este manevrată politic, nu va fi înlăturată de la conducere. Demersul clujeanului a făcut ca respectiva şedinţă să degenereze într-un scandal cu replici tăioase şi acuzaţii.

"Eu nu accept să stau la aceeaşi masă cu Laura Georgescu (n.r. preşedintele CNA). Şi puţin mă interesează înţelegerile politice ale celor care o susţin în continuare. De ce nu demisionează? Dincolo de lipsa bunului simţ, scopul păstrării ei în funcţie este tocmai anul electoral care începe. Păstrarea Laurei Georgescu în funcţie dă posibilitatea celor care o susţin să aibă în an electoral un CNA politizat la maxim, parazitat şi cât se poate de contestabil. Se doreşte ca anul viitor CNA să nu poată să îşi exercite menirea în sensul protejării interesului public. De aceea, acest Consiliu trebuie dizolvat. Există posibilităţi. Le susţin pe toate căile posibile", scria la finalul acelei şedinţe, pe Facebook, Valentin Jucan.

 

Etichete
Comenteaza