Video Foto Coadă simbolică la Cluj: "Lăsați-i să voteze!"

Coadă simbolică la Cluj: "Lăsați-i să voteze!"

Circa 200 de clujeni au ieșit în centrul municipiului Cluj-Napoca și cer autorităților să se prelungească votul pentru românii din diaspora. Biroul Electoral Central (BEC) a refuzat însă acest lucru.

Clujenii au format o coadă simbolică și au strigat: "Lăsați-i să voteze!", "PSD, ciuma roșie!", "Vă e frică de un hoț!". 

BEC respinge solicitarea diasporei de prelungire a votului

Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit că nu va prelungi programul de vot, după ora 21:00 în secţiile de votare din străinătate, au declarat surse ale instituţiei. Preşedintele Biroului Electoral pentru Secţiile de Vot din Străinătate (BESVS), Florentina Vasilăţeanu, a anunţat că a cerut BEC central prelungirea programului de votare, în urma mai multor solicitări în acest sens.

„În condiţiile în care noi am asigurat un număr record de secţii de votare în străinătate, respectiv 441 de secţii de votare, ceea ce reprezintă cu 251 mai multe secţii de votare decât cele din alegerile anterioare europarlamentare din anul 2014, totuşi s-au semnalat unele aglomeraţii la secţiile de votare din Europa, îndeosebi la secţiile de votare din Italia, Spania, în Marea Britanie şi din Germania.

S-au luat măsuri pentru suplimentarea birourilor electorale pentru aceste secţii de votare acolo unde s-a putut în sensul de a suplimenta cu operatori sau cu personal care să ajute la fluidizarea acestui proces electoral, de asemenea vrem să transmitem românilor aflaţi în străinătate şi care se plâng că nu ar putea să îşi exprime dreptul de vot până la orele 21:00 că încercăm să luăm legătura”, a afirmat Florentina Vasilăţeanu, potrivit Mediafax.

„De altfel am şi transmis către BEC sesizările venite de la secţiile de votare din Italia îndeosebi de prelungire a programului peste ora 21:00 în încercarea de a asigura participarea la procesul de vot a unui număr cât mai mare de cetăţeni români.

Totodată, facem apel la cetăţenii români care stau la cozi la secţiile de votare din străinătate să manifeste un comportament civilizat pe cât posibil, deoarece ne-am confruntat cu un adevărat asalt verbal la toate telefoanele pe care le vedeţi de aici din partea acestora, de multe ori limbajul fiind incalificabil şi facem apel deci la a adopta o atitudine civilizată pentru că noi luăm toate măsurile posibile să asigurăm buna desfăşurare a procesului de vot la toate secţiile de votare”, a explicat preşedintele BESVS.

Vasilăţeanu a mai spus că BESVS nu a făcut o propunere până la ce oră să fie prelungit programul de votare, precizând că acest lucru ar trebui să fie la latitudinea BEC.

„Avem 180.000 la ora 16:00, ora României, care reprezintă cea mai mare prezenţă la un astfel de scrutin, mai mare decât prezenta înregistrată la turul doi la prezidenţiale. Foarte mulţi la Chişinău, Roma, Hamburg, Bruxelles şi Lille. Afluxul acesta foarte mare de alegători care s-au prezentat la urne încercăm să facem faţă pe cât se poate.

Aşteptăm încă din partea BEC o decizie, pentru că nu e la latitudinea noastră să luăm decizia de prelungire a programului de vot şi vom vedea. Solicitări am primit îna cest sens. Noi le-am direcţionat către BEC şi vedem ce va decide BEC. Noi nu am făcut o propunere cu privire la o anumită oră. În cazul înc are se va încuviinţa BEC apreciază”, a conchis preşedintele BESVS.

Alianţa USR-PLUS şi PMP au cerut prelungirea programului de vot pentru ca toţi cetăţenii din diaspora să poată vota.

La mai multe secţii de votare din străinătate, precum cele din Roma, Londra, Dublin, Roma sau Offenbach s-au format cozi, sute de români aşteptând să-şi exercite dreptul la vot. Cozi s-au format şi în faţa secţiilor de votare din Bruxelles, Roma, Verona, Offenbach, Dublin, Londra, Antwerp, Amsterdam, Lille, Berlin şi Regensburg, românii declarându-se nemulţumiţi, pe reţelele de socializare, că aşteaptă ore bune la coadă din cauza organizării slabe a autorităţilor române.

Ea a adăugat că au fost transmise către BEC sesizările venite din Italia în legătură cu prelungirea programului peste ora 21:00 pentru ca un număr cât mai mare de români să poată vota.

Comenteaza