Cod galben de inundaţii. Avertizare valabilă şi pentru judeţul Cluj

Cod galben de inundaţii. Avertizare valabilă şi pentru judeţul Cluj
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare Cod Galben de inundații, valabilă în 16 bazine hidrografice, începând de marți după-amiază.

Conform prognozei, in intervalul 24 mai, ora 15,00 - 26 mai, ora 12,00, se vor înregistra torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menționate, cu posibile depășiri ale Cotelor de atenție.

Hidrologii instituie, astfel, atenționare Cod Galben de inundații pe râurile din bazinele hidrografice Vișeu, Iza, Tur, Lăpuș (județele Maramureș și Satu Mare), Someșul Mare (județul Bistrița Năsăud), afluenții mici ai Someșului din județele Cluj, Sălaj, Maramureș și Satu Mare, bazinele superioare ale Mureșului și Târnavelor din județele Harghita și Mureș, Olt superior și mijlociu și afluenții săi (din județele Harghita, Covasna, Brașov, Sibiu, Vâlcea și Argeș), Suceava, Moldova, Bistrița (județele Suceava, Harghita, Neamț și Bacău), Trotuș (județele Harghita, Neamț și Bacău), Putna (județul Vrancea), Râmnicu Sărat (județele Buzău și Vrancea), Buzău superior (județele Brașov, Covasna și Buzău), Jijia și Bașeu (județele Botoșani și Iași).

Fenomenele de scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din județele Bistrița Năsăud, Sibiu, Harghita, Covasna, Bacău și Vrancea, menționează INHGA.

Atenționarea hidrologică a fost transmisă către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Administrația Națională 'Apele Române', Ministerul Administrației și Internelor, mass-media, S.C. Hidroelectrica S.A. și Administrațiile Bazinale de Apă: Someș-Tisa, Mureș, Olt, Buzău-Ialomița, Siret, Prut-Bârlad.

 

Comenteaza