“Colaborator al Securităţii”, la al şaselea mandat de primar în Sic

“Colaborator al Securităţii”, la al şaselea mandat de primar în Sic
Ioan Sallai, cunoscut sub numele de cod “Creţu”, a câştigat cel de-al şaselea mandat de primar al comunei clujene, în ciuda verdictului Curţii de Apel Bucureşti.

Ioan Sallai, care a candidat ca independent, a câştigat alegerile din 10 iunie, devansându-l pe principalul contracandidat, Nagy Ştefan, de la Partidul Civic Maghiar, cu 270 de voturi.

Primarul din comuna clujeană Sic, Ioan Sallai, a primit la începutul lunii noiembrie 2011 verdictul de "colaborator al Securităţii" de la Curtea de Apel Bucureşti. Sallai ar fi fost recrutat de Securitate în 1984 şi ar fi trebuit să raporteze despre "problema naţionaliştilor maghiari". Potrivit documentelor Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), Sallai s-ar fi ocupat de "supravegherea persoanelor cu antecedente penale şi politice şi documentarea activităţii unor persoane naţionaliste maghiare din comună şi a activităţilor desfăşurate de turiştii străini care frecventează des comuna Sic, în special cei din Republica Populară Ungaria". Recursul făcut de Ioan Sallai la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) se va judeca abia în decembrie 2012. Atunci se va stabili în mod definitiv dacă Sallai a fost sau nu turnător al temutei Securităţi.

Sallai a fost verificat din oficiu de CNSAS când şi-a anunţat candidatura la Primăria comunei Sic la alegerile din 2008. Cu toate că, potrivit CNSAS, Sallai, ar fi furnizat sub numele de cod "Creţu" informaţii temutei Securităţi în mai multe dosare de urmărire, constatarea CNSAS trebuie să fie validată de instanţă. Astfel, în decembrie, magistraţii ÎCCJ vor da un verdict decisiv.

Potrivit notei de constatare a CNSAS, Sallai a primit în 1989, cu aproximativ o jumătate de an înainte de căderea regimului comunist, suma de 300 de lei pentru "serviciile patriotice" prestate. Cu toate acestea, Sallai a declarat pe propria răspundere, şi la înscrierea pentru competiţia electorală din 2012, că nu a fost colaborator al Securităţii. Din punct de vedere "tehnic", acest lucru a fost posibil pentru că instanţa nu a pronunţat încă o hotărâre definitivă în ceea ce îl priveşte. În cazul în care instanţa supremă va menţine hotărârea Curţii de Apel Bucureşti, Sallai se va alege cu dosar penal pentru fals în declaraţii. Pedeapsa prevăzută de lege pentru această infracţiune este închisoarea de la trei luni la doi ani sau amenda penală. Ioan Sallai a candidat pentru a doua oară ca independent, însă mandatele mai vechi, cele din 1992, 1996, 2000 şi 2004, le-a câştigat ca reprezentant al UDMR. "A fost sprijinit de UDMR şi acum, chiar dacă nu a candidat sub sigla lor. Pe ăsta nu-l va schimba din funcţie decât Cel de Sus. Are bani şi, cu toate că are o grămadă de dosare penale, tot primar e!", a spus unul dintre locuitorii comunei Sic, din grupul celor care nu l-au ales primar pe Sallai.

Contactat telefonic, primarul comunei Sic a declarat că a fost susţinut de UDMR în campanie, însă totuşi a candidat ca independent. În ceea ce priveşte declaraţia pe proprie răspundere, potrivit căreia nu a fost colaborator al Securităţii, pe care orice candidat a fost obligat să o dea, Sallai a spus că îl priveşte ceea ce a scris şi că are dovezi că nu a fost "turnător". "Nu se va pronunţa niciodată nimic la Înalta Curte, nu se va menţine sentinţa Curţii de Apel Bucureşti. Subiectul ăsta nu mai e de actualitate, nu ştiu de ce vă tot interesează", a spus Sallai.

Sallai şi dosarele penale

Sallai este cercetat penal într-un dosar privind fraudarea fondurilor guvernamentale alocate pentru reconstruirea mai multor case din localitate, afectate de inundaţiile din 2010. Sallai este cercetat în dosarul nr. 1333/P/2011, înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Gherla. Primarul comunei Sic a mai avut probleme cu legea şi în 2007, când i s-a deschis un dosar penal pentru abuz în funcţie, deturnare de fonduri, fals şi uz de fals, pentru nereguli în administrarea ajutoarelor sociale, pentru lucrări publice atribuite fără licitaţie, inclusiv unei firme aparţinând fiului său. Dosarul, trimis la Cluj, se află în lucru la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel de doi ani, după ce a stat la poliţia din Gherla doi ani.

 

Etichete
Comenteaza