Colecție de monede antice rare găsită din întâmplare de doi scafandri

Colecție de monede antice rare găsită din întâmplare de doi scafandri

Doi scafandri amatori, Cesar Gimeno și Luis Lens, au găsit una din cele mai mari colecții de monede romane din lume în timp ce erau în concediu în Xàbia, Spania. Cei doi au fost foarte încântați de descoperire, Luis spunând că era visul lui de mic copil să găsească o comoară.

În vacanță pe coasta Spaniei, cei doi prieteni au decis să facă o serie de scufundări, unde plănuiau să se bucure de priveliști și să strângă din gunoaiele lăsate de turiști și purtate de curenții Mării Mediterane.

La scurt timp după începutul primei scufundări, atenția celor doi a fost atrasă de un obiect circular strălucitor, care le-a părut o monedă de 10 cenți. Apropiindu-se, au observat o față cu unghiuri pronunțate, ce i-a dus cu gândul la un profil din Roma sau Grecia Antică.

Explorând în continuare zona, cei doi au găsit alte șapte monede ascunse în crăpătura unei stânci. Aceștia au realizat rapid că au dat peste rămășițele unui monument istoric și au chemat autoritățile.

Echipa de arheologi și scafandri profesioniști a ajuns rapid la locul descoperirii, găsind în total 53 de monede de aur din serii și generații diferite, precum și rămășițele a ceea ce au presupus că era un cufăr. Punând datele problemei cap la cap, experții au determinat că acel cufăr a fost, cel mai probabil, ascuns intenționat în urma unei urmăriri sau lupte navale împotriva unei forțe barbare.

Jaime Molina, liderul echipei de scafandri arheologi de la Universitatea din Alicante, a spus că descoperirea este „unul din cele mai mari seturi de monede romane de aur descoperite nu doar în Spania, ci în toată Europa.”

Unul din cele mai inedite aspecte ale comorii este starea aproape intactă a monedelor recuperate. Din cele 53, una singură avea o față prea deteriorată pentru a putea recunoaște monarhul de pe aceasta. Celelalte îi afișau pe împărații Valentinian I, Valentinian al II-lea, Todosio I, Arcadi și Honorius.

Datorită faptului că monedele găsite in comoara subacvatică se întind pe o perioadă de peste 100 de ani, după împărații inscripționați pe ele, Molina este sigur că descoperirea va oferi informații noi despre declinul imperiului roman și ultima etapă a prăbușirii acestuia.

În momentul de față se speculează că nava romană de unde au provenit monedele a fost urmărită sau s-a luptat cu o navă aparținând unuia dintre popoarele barbare care se aflau în conflict cu Roma în acea perioadă – Vandalii, Alanii, sau Suevii.

Este puțin probabil ca vreuna din nave să fi fost scufundată în apropierea locului unde au fost monedele găsite, caz în care specialiștii ar fi găsit și alte urme. Astfel, explicația cea mai probabilă este că cineva a fost trimis să ascundă un cufăr înainte că nava să fie capturată de inamici.

După ce vor fi restaurate, monedele vor fi expuse la Muzeul Arheologic și Etnografic din Xàbia, Soler Blasco.

Vezi ce comori poți să găsești și tu la cel mai bun cazino online din țară: https://www.princesscasino.ro/jackpot-games

 

Etichete
Comenteaza