Şcolile cu rezultate slabe la “Bac” scapă de sancţiuni

Şcolile cu rezultate slabe la “Bac” scapă de sancţiuni
Liceele cu promovabilitate sub 15% nu vor mai fi sancţionate ca urmare a rezultatelor la bacalaureat în anul şcolar 2013-2014.

Unităţile de învăţământ liceal care au promovabilitate mică la bacalaureatul din acest an au scapat de sancţiunile care s-ar fi aplicat în anul şcolar viitor ca urmare a ordinului privind „metodologia pentru fundamentarea cifrei de şcolarizare şi stabilirea reţelei unităţilor de învăţământ preuniversitar pentru anul şcolar 2013-2014" dat de fostul ministru al educaţiei, Ecaterina Andronescu. Spre deosebire de documentul publicat în luna decembrie, metodologia pentru fundamentarea cifrei de şcolarizare pentru anul şcolar 2012-2013 prevedea sancţiuni pentru şcolile cu promovabilitate mică la bac.

Astfel, metodologia pentru fundamentarea cifrei de şcolarizare pentru actualul an şcolar, a prevăzut la articolul cu numărul 31 următoarele: „Unităţile de învăţământ nivel liceal cu un procent de promovabilitate sub 15% la examenul de bacalaureat 2011 vor proiecta pentru clasa a IX-a zi un plan de şcolarizare diminuat cu cel puţin o clasă." Ordinul dat de fostul Ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, în luna decembrie, nu mai prevede aplicarea vreunei sancţiuni pentru liceele cu rezultate slabe. „Nici nu se putea să apară o asemenea prevedere la metodologie. Sunt nişte condiţii pe care şcolile trebuie să le îndeplinească pentru a fi persoane juridice şi anume să aibă minim 200 de copii. În anumite licee, dacă micşorezi numărul de clase scade şi numărul de elevi şi atunci trebuie să desfiinţezi şcoala. Nu cred că s-a ţinut seama anul trecut de acel articol din metodologie", a declarat Valentin Cuibus, inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj, care a fost instalat în funcţie în luna iunie a anului trecut. El a explicat că unele dintre liceele cu profil tehnic au un număr foarte mic de elevi. „Avem licee pe zona tehnică şi care sunt la limită în ceea ce priveşte numărul de elevi", a precizat Cuibus. Acesta a făcut publică în luna iulie o statistică de după prima sesiune a examenului de bacalaureat privind promovabilitatea liceelor. „Nu s-a mai făcut o statistică şi în luna august pentru că nu ni s-a cerut de la Minister", a precizat Cuibus.

Conform statisticii care a fost făcută publică în luna iulie de către ISJ Cluj, în judeţ există mai multe licee care în prima sesiune de bacalaureat au obţinut o promovabilitate sub 15%. Astfel, Colegiul Tehnic de Transporturi „Transilvania" a avut o promovabilitate de 14,75%, Grupul Şcolar Industrial „Tehnofrig" -14,29%, Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau" -12,20%, Grup Şcolar „Aurel Vlaicu" - 11,76%, Grupul Şcolar „Constantin Brâncuşi" Dej (fostul Grup Şcolar Industrial Construcţii Montaj-n.red) - 10,60%, Grup Şcolar Gherla - 10,53%, Liceul Ucecom „Spiru Haret" - 10%, Grupul Şcolar „Didactica Nova" - 0% şi Liceul Particular „Henri Coandă" Dej - 0%.

Grigore Ciurbe, directorul Grupului Şcolar Industrial „Tehnofrig" a explicat situaţia elevilor care ajung în clasa a IX-a la liceele cu profil tehnic. „Noi ştim că am avut promovabilitate după bac de 28%. Aceşti copii care ajung la liceele tehnice vin în urma repartizării computerizate, ajung în liceele unde au mai rămas locuri şi sunt numai copii cu medii mici. În acest caz, fie că familiile nu au fost interesate de ei, fie că nu au posibilităţi intelectuale", a declarat Chiurbe. El crede că examenul de bacalaureat ar trebui să fie unul diferenţiat.

„La limba română noi am avut promovabilitate la bacalaureat de 96% şi subiectele au fost aceleaşi la toate profilele. La matematică, unde la noi se fac două-trei ore pe săptămână iar la liceele teoretice se fac patru-cinci ore săptămânal, subiectele au fost identice. Oare vina a cui e? A părinţilor, a copiilor sau a profesorilor. Dacă pentru cei de la uman, unde subiectele sunt mai accesibile, tragem concluzia că a fost un examen nedrept", a explicat Ciurbe. În ceea ce priveşte articolul din metodologia privind fundamentarea cifrei de şcolarizare pe anul şcolar 2012-2013 care prevede diminuare claselor de a IX-a la liceele cu promovabilitate sub 15%, Ciurbe crede că a fost o măsură greşită. „Cred că şi-au dat seama cei de la minister că a fost o chestiune pripită", a spus directorul liceului Tehnofrig.

El crede că în cazul unui bacalaureat diferenţiat, elevilor de la liceele tehnice le-ar fi mai uşor să îşi găsească de lucru. „Cunosc oameni care lucrează pe bandă la întreprinderi din Cluj şi au două facultăţi. Copilul care ar fi luat bacul la noi, avea o meserie de mecanic auto şi putea repara o maşină bine şi ar fi putea apoi să meargă la facultate la politehnică şi nicidecum la alte facultăţi", a precizat Ciurbe. „De planul de şcolarizare se ocupă cei de la ISJ, care stabilesc numărul de clase în funcţie de mai multe criterii, de ofertele agenţilor economici. Nu ştiu dacă anul trecut s-a ţinut cont de rezultatele la bacalaureat şi de faptul că nu trebuie să se creeze dezechilibre", a declarat şi Ginela Badiu, director la Grupul Şcolar „Constantin Brâncuşi" din Dej, unde în luna iulie a existat o promovabilitate de 10,60%. Aici, învaţă peste 950 de elevi care se pregătesc pe domeniile economic, mecanică, construcţii-lucrări punlice şi electrotehnică.

 

Etichete
Comenteaza