Colind la Parchet. Angajaţi TVR Cluj, cercetaţi penal

Colind la Parchet. Angajaţi TVR Cluj, cercetaţi penal
Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj a dispus urmărirea penală împotriva mai multor suspecţi de la TVR Cluj.

Mai mulţi angajaţi ai TVR Cluj sunt urmăriţi penal în cazul colindului antisemit difuzat pe TVR3 în 6 decembrie 2013.

"Sesizarea s-a făcut din oficiu de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în urma unor semnalări făcute de Ministerul de Externe român şi Ambasada Israelului. Acţiunea a fost înaintată Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj. Cercetarea a fost începută şi s-a dispus urmărirea penală împotriva mai multor suspecţi, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de incitare la ură şi discriminare, prevăzută de articolul 369 din Codul Penal. Persoanele suspecte vor fi chemate la audieri", a declarat, pentru ziuadecj.ro, procurorul Theodor Pavelescu, purtătorul de cuvânt al Parchetului.

Acesta a precizat că pedeapsa prevăzută de Codul Penal pentru această infracţiune este între 6 luni şi 3 ani de închisoare sau amendă penală. Postul public TVR 3 a difuzat, în 6 decembrie 2013, în cadrul emisiunii de relansare a canalului, un colind antisemit, fiind reclamat la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) şi la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) de către Grupul pentru Dialog Social şi de Revista 22.

"A născut un fiu frumos / Anume Iisus Hristos / Toată lumea i se-nchină, / Numai jidovii-l îngână. / Jidovan afuristit / Nu l-ar răbda Domnul sfânt / Nici în cer, nici pe pământ... Numai la corlan [= horn], la fum, / Acolo-i jidovul bun, / Să iasă şfară [= fum] în drum", era un fragment din colind.

Ascultă AICI colindul antisemit. "Nu ştiu nimic despre asta", s-a mărginit să declare Radu Anghel, realizatorul emisiunii. Directorul TVR Cluj, Romeo Couţi, nu a răspuns la telefon.

Televiziunea publică a fost sancţionată atunci de CNA cu 70.000 de lei. Conducerea TVR a plătit amenda, însă nu a dispus o anchetă internă, pentru a-i identifica pe angajaţii care se fac vinovaţi.

 

Etichete
Comenteaza