Colţul pescarului: Aqua ia aur la "Păstrăvul de Aur"

Colţul pescarului: Aqua ia aur la
În perioada 7-9 iunie 2013 s-a desfăşurat a treia etapă a Campionatului Naţional de pescuit la muscă artificială, desfăşurat sub egida AGVPS România: Open "Păstrăvul de Aur" 2013. Această etapă a avut loc în judeţul Cluj, mai precis pe râul Someşul Cald superior (între Doda Pilii şi Ic Ponor) şi pe lacul Beliş-Fântânele, co-organizator fiind asociaţia Aqua Transilvae Club din Cluj-Napoca. Gazdă primitoare a fost, ca în fiecare an, pensiunea Ic Ponor.

La acest eveniment au participat 26 de concurenţi veniţi din toată ţara. Se anunţa un concurs dificil, fiecare pescar concurând de două ori pe râu şi odată pe lac, dovedindu-şi astfel adaptabilitatea la condiţii şi specii diferite: păstrăv şi lipan pe râu, respectiv păstrăv, clean şi biban pe lac. În spiritul sportivităţii ce caracterizează acest campionat, pescuitul se face cu cârlige fără spin, iar peştii sunt măsuraţi şi eliberaţi imediat după capturare, astfel că nu sunt rare cazurile în care acelaşi peşte este prins în două manşe consecutive.

O surpriză extrem de plăcută a fost bonitatea excelentă a râului Someşul Cald, administrat de RNP Romsilva Cluj, la fel ca şi lacul Beliş-Fântânele. Un exemplu edificator este cazul lui Gal Zsolt care într-o manşă de râu, deşi a prins 21 de peşti (cu care în alte părţi ar fi câşţigat manşa), s-a clasat la mijlocul clasamentului grupei lui. Populările şi paza acestor ape îşi arată în sfârşit roadele, munca acestor oameni cu drag de natură nefiind în zadar. Trăgând linie, la final, constatăm că s-au prins 636 de peşti punctabili: 396 de lipani, 118 păstrăvi, 118 cleni şi 4 bibani, toţi fiind eliberaţi in condiţii perfecte pentru a creşte în continuare şi pentru a le oferi momente plăcute şi altor pescari pasionaţi. După o luptă acerbă şi mai multe răsturnări de situaţie, concursul a fost câştigat de clujeanul Mihai Vasilescu de la Aqua Transilvae Club, urmat îndeaproape de clujeanul Dan Săcui şi de covăsneanul Gal Zsolt. Cea mai mare captură a fost un superb lipan de 37,2 cm prins la nimfă de clujeanul Adrian Pop, cel care s-a remarcat şi prin faptul ca a adus în minciog cei mai mulţi peşti pe râu: 52, aşa cum Luca Moga din Baia de Arieş a predat o lecţie de pescuit pe lac prinzând nu mai puţin de 19 cleni.


După două seri de poveşti pescăreşti şi la finalul unui concurs reuşit, desfăşurat mereu sub ameninţarea norilor de furtună, cei 26 de concurenţi s-au despărţit visând deja la capturile ediţiei din 2014.

Material oferit de Aqua Transilvae Club şi Aqua Fishing Club Cluj, www.afc.org.ro

 

Etichete
Comenteaza