Colţul Pescarului: Bistriţa Aurie - garderoba electrificată a păstrăvilor

Colţul Pescarului: Bistriţa Aurie - garderoba electrificată a păstrăvilor
Un loc odată de poveste, ce astăzi se chinuie să-şi mai păstreze din farmecul de odinioară, un cadru natural de excepţie profanat de tăierile masive de pădure, partea superioară a Bistrţei Aurii a fost gazda ultimei etape din Campionatul Naţional de Spinning de pe Mal 2013.

Şi parcă pentru un cadru cât mai festiv, soarta a făcut ca în acelaşi timp să se afle în plină desfăşurare un eveniment local remarcabil, Festivalul Păstrăvului. Aşadar, mulţi iubitori ai pescuitului pe ape de munte sau doar de natură, turişti din întreaga ţară şi din străinătate eram prezenţi pentru a admira şi a ne bucura de apele renumite pentru păstrăvi, lipani şi, candva, lostriţe. Pista noastră de concurs avea să fie localizată de la ieşirea din comuna Cârlibaba, până în satul Valea Stânii. 

Bistriţa ne aştepta limpede, deşi i se putea vedea suferinţa în debitul scăzut considerabil ca urmare a defrişărilor masive din zonă. Versante odată împădurite ne făceau să oftăm şi să suferim şi noi văzându-le acum golaşe. Şi pentru a întregii modul în care localnicii şi autorităţile din zonă înţeleg să protejeze bogăţiile cu care au fost binecuvântaţi, apele Bistriţei aveau să ne mai ofere imagini cutremurătoare cu lipani şi păstrăvi morţi ce erau aduşi la vale. Cu toţii ne-am dat seama că este rezultatul braconajului cel mai criminal, cel cu cururent electric, cel care nu iartă nimic şi lasă în urmă doar o apă pustie, moartă. Auzisem că ar fi o practică locală tot mai frecventă, dar n-am fi crezut niciodată că vom asista la aşa ceva. Şi asta nu e tot! Obligaţi să intrăm în apă în vederea populării pistei de concurs cu păstrăvi, aveam să constatăm că Bistriţa Aurie a devenit un imens talcioc, dominat de "magazine de haine second-hand". De la lenjerie la pantaloni şi de la piese de maşină şi bicicletă până la ambalaje de toate felurile, totul era ascuns mai mult sau mai puţin bine în apele legendare ale Bistrţei Aurii. Sute de astfel de articole au fost scoase din apă, dar timpul scurt şi faptul că nu ne aşteptam la aşa ceva a făcut să nu putem realiza o acţiune de ecologizare mai temeinică. Să ne aşteptăm la o redeşteptare şi reeducare a satului românesc, cred ca ar fi utopic! Să ne aşteptăm ca autorităţilor şi administraţiilor locale să le pese, am fi consideraţi cel puţin la fel de visători! Noi, cei care iubim natura trebuie să ne facem auziţi, iar prezenţa noastră în aceste zone să fie cât mai vizibilă!
Revenind la concurs, acesta a fost poate cel mai disputat, înregistrându-se un număr record de capturi, 844, cu 30 de peşti/concurent. Peştii populaţi au răspuns la apel, astfel încât toţi concurenţii au putut să se bucure de capturi frumoase şi numeroase. Încă din prima zi se conturau pretendenţii la podium, Cristian Rizea - CPR, Radu Vlasiu - TPC şi Cristian Popescu - AM având evoluţii de excepţie. Mai existau şi alţii ce ţinteau locuri fruntaşe, dar la final clasamentul aveai să-i gasească pe cei menţionaţi anterior, în această ordine, pe podium. Tehnicile de pescuit au variat şi ca o surpriză pentru mulţi, rotativele nu au mai avut un rol atât de important, lăsând locul momelilor de silicon. Am asitat la un comportament diferit al păstrăvilor, atât în fucţie de oră, temperatură, dar şi nivel de stress. A fost un concurs extrem de tehnic, apa destul de mică fiind un alt motiv pentru o abordare specială.
În final putem declara că a fost o altă realizare de excepţie a Ligii Române de Spinning, un concurs ce a finalizat lista celor ce vor reprezenta România la Campionatul Mondial în 2014, un lot extrem de valoros, în fruntea căruia se va afla un sportiv de excepţie, Campionul Naţional 2013 - vâlceanul Cristian Rizea - Clubul Pescarilor de Răpitori.

Fire întinse şi ape cât mai curate!

Material oferit de Aqua Transilvae Club şi Aqua Fishing Club Cluj, www.afc.org.ro

 

Comenteaza