Colţul pescarului: Cupa Ligii la Păstrăv - Ediţia I

Colţul pescarului: Cupa Ligii la Păstrăv - Ediţia I
În weekendul 21-22 septembrie a avut loc prima ediţie a Cupei Ligii la Păstrăv, la Ic Ponor, judeţul Cluj.

Pe lângă ambiţia a de a avea un astfel de concurs şi la secţiunea Mal, miza a constat şi în testarea acestei porţiuni de râu în vederea organizării unei etape din Campionatul Naţional la Spinning de pe Mal 2014. Şi cum o astfel de competiţie necesită pregătiri riguroase, sportivii clujenii prezenţi la startul competiţiei - Eugen Cozma, Florin Dandu, Octavian Coroiu şi Paul Trestian - au pus osul la treabă pentru delimitarea sectoarelor şi standurilor.

Deşi sâmbătă dimineaţa părea că totul va fi perfect, odată cu începerea concursului a început şi ploaia. Apa, pe lângă că era rece, s-a murdărit foarte tare. Asta a făcut ca peştii să nu răspundă la năluci, iar concurenţii au început să-şi adapteze strategiile conform condiţiilor meteo vitrege. De acum, miza devenise capturarea măcar a unui peşte. Aşadar, cei care au trecut pe năluci viu colorate, vizibile în apa tulbure, şi-au sporit sansele da a avea capturi. Mai bine adaptat la apa foarte rece, păstrăvul fântânel a fost cel mai activ, comparativ cu cei câţiva "curcubei" agăţaţi doar în colţul gurii. Ploaia măruntă, frigul pătrunzător şi capturile puţine au fost un test dur pentru competitori, toţi pescari experimentaţi, mulţi dintre ei participanţi la campionate mondiale în ultimii ani.

Duminică, vremea s-a schimbat radical: apa foarte limpede, mult mai cald decât în ziua precedentă şi perfect senin. Peştii şi-au schimbat comportamentul şi locurile de cantonare, lucru care a crescut spectaculozitatea concursului. Pescarii care s-au dus pe standuri unde cu o zi înainte se prinsese foarte bine au avut surpriza să constate că peştii se mutaseră, iar pe standul vecin, unde nu se prinsese nimic, acum se scotea păstrăv după păstrăv. Şi media capturilor a crescut foarte mult, fiind manşe în care un concurent a punctat cu 12-13 păstrăvi.

Lupta s-a dus umăr la umăr până în ultima manşă, cu răsturnări de situaţie, emoţii şi dezamăgiri până în ultima clipă. La final, Cristian Rizea, campionul naţional, a confirmat de ce este cel mai bun, câştigând locul I, urmat de Ştefan Dinu şi Lucian Constantin, toţi trei de la CSPR. Lăţimea, accesibilitatea malului, omogenitatea pe lungimi mari a standurilor şi debitul recomandă această locaţie pentru a găzdui o etapă de campionat naţional. Fire întinse!

Material oferit de Aqua Transilvae Club şi Aqua Fishing Club Cluj, www.afc.org.ro

 

Comenteaza