Colţul pescarului: sezonul răpitorilor

Colţul pescarului: sezonul răpitorilor
În acest episod de toamnă, Andrei Pop, preşedintele Asociaţiei Judeţene a Pescarilor Sportivi (AJPS) Cluj, dă startul unuia dintre cele mai appreciate stiluri de pescuit: cel la răpitori.

"Odată cu răcirea vremii scade temperatura apei şi peştişorii se ascund sub rădăcini pentru iernare. Acest lucru face ca peştii răpitori să-şi găsească mai greu de mâncare . Lipsa de hrană suficientă face ca peştii răpitori să atace aproape tot ce mişcă prin apă şi seamănă cu un peşte. De multe ori şi simpla vibraţie a apei dă răpitorilor impulsul instinctului de a ataca. În această perioadă sunt cele mai multe şi variate capturi la răpitori", susţine Adrei Pop.

De ce aveţi nevoie pentru acest soi de pescuit? "Pentru pescuitul răpitorilor este nevoie de o minimă dotare corespunzatoare compusă dintr-o lansetă de spinning, echipată cu o mulinetă de spinning şi cu fir monofilament sau împletit adecvat speciei vizate. Pe lângă monturile clasice de pescuit la răpitori cu momeala naturală vie sau bucăţică, rezultate deosebite se pot obţine cu năluci artificiale - twistere,voblere, lingurite oscilante, lingurite rotative, gruburi , cicade etc. Pescuitul la răpitori cu momeală naturală vie presupune utilizarea plutelor de mari dimensiuni, forfac de oţel, ancore şi, bineînţeles, momeala vie", explică şeful pescarilor clujeni.

"În cazul pescuitului la năluci artificial, în locul forfacului de oţel se recomandă forfacul de wolfram sau Kevlar. Aceste materiale fiind deosebit de maleabile şi rezistente la rupere, pot fi utilizate în dimensiuni mai mici oferind nalucii o vibraţie şi mişcare naturale. Pescuitul la năluci artificiale implică pescarul la un pescuit active, prin lansarea şi recuperarea cu mişcări controlate ale lansetei, în functie de năluca utilizată. Cu cât se reuşeşte imprimarea unei mişcări naturale cu atât mai mult răpitorii sunt instigaţi la atac", conchide Andrei Pop.

 

Comenteaza