Colţul pescarului: valea Fizeşului

Colţul pescarului: valea Fizeşului
Ce se poate pescui pe spectaculoasa Vale a Fizeşului ne dezvăluie, ca în fiecare săptămână, Andrei Pop, preşedintele Asociaţiei Judeţene a Pescarilor Sportivi (AJPS) Cluj.

"Pe valea Fizeşului se poate practica pescuitul pe baza permisului de pescuit eliberat de Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură (ANPA). Acest curs de apă este administrat de AJPS Cluj şi pentru cei care nu sunt membrii AJPS Cluj se percepe taxa de acces zonă care este de un leu pe săptămână. Valea Fizeşului reprezintă, prin diversitatea sa, un punct de atracţie pentru împătimiţii pescuitului. Prin salba de lacuri particulare sau cele ce aparţin de Piscicola Cluj pescarii din judeţul Cluj şi nu numai pot avea clipe plăcute în mijlocul naturii", spune Andrei Pop. Prezentarea de astăzi nu se referă la celebrele, deja, lacuri, ci chiar la cursul Fizeşului. "Azi vom discuta mai mult despre valea ca atare. Valea Fizesului, ca şi curs de apă, are o lungime de 37 km de la izvoare până la varsarea în Someşul Mic, în aval de Gherla. Datorită multitudinilor de lacuri ce străjuiesc deoparte şi de alta a cursului văii Fizeşului este deosebit de populat cu diferite specii de peşti. Ca şi specii putem enumera carasul, crapul, plătica, ştiuca, bibanul, obletele, cleanul şi o multitudine de raci de pârâu", afirmă şeful pescarilor clujeni.

"În zilele călduroase de vară pe sub sălciile şi răgăliile ce împrejmuiesc cursul de apă se prind crapi până în 4-5 kg, caraşi la kilogram şi ştiuci până la 4-5 kg. Având în vedere lăţimea mică a pârâului, s-au format bulboane de 2-3 m care adăpostesc exemplare ce greu pot fi scoase din apă. În iernile geroase se prind cleni până la 2kg bucata. Pescuitul se face cu beţe scurte pentru a putea umbla pe sub sălciile bătrâne şi pe sub malurile abrupte. Peste vară, cea mai bună momeală la pescuit paşnic este bobul de porumb. Iarna, vermuşii dau tonul distractiei. În orice sezon, Valea Fizeşului are farmecul său deosebit şi atrage numeroşi maeştrii ai pescuitului. Vă doresc fir întins!", conchide Andrei Pop.

Comenteaza