Cometa Neowise poate fi văzută cu ochiul liber pe cerul României

Cometa Neowise poate fi văzută cu ochiul liber pe cerul României
| Foto: mpinteractiv.ro

O cometă strălucitoare a apărut pe cerul nopţii şi poate fi văzută cu ochiul liber, fiind una dintre puţinele oportunităţi de acest fel din secolul XXI. Cometa Neowise poate fi văzută cu ochiul liber pe cerul României.

Pe cerul României se poate vedea în aceste zile una dintre cele mai frumoase comete din ultimile decenii. Neowise este descoperită recent de telescopul spaţial Wise de la Nasa. Nucleul său este acoperit cu materiale ce datează de la originea sistemului nostru solar.

Cometa C/2020 F3 a fost observată pentru prima dată în martie, când era prea slabă pentru ca cineva să o poată vedea cu uşurinţă. Corpul ceresc a primit numele Neowise, după observatorul care a identificat-o prima dată, scrie Mediafax.

Astronomii s-au temut că ar putea fi distrusă odată cu apropierea de soare, aşa cum s-a întâmplat cu alte obiecte de acest fel în 2020, dar Neowise a supravieţuit propriei întâlniri cu soarele nostru şi la sfârşitul săptămânii trecute a ajuns pe orbita lui Mercur. Acum este din nou pe drumul său spre părţile îndepărtate ale sistemului nostru solar, scrie The Independent.

Neowise este una dintre puţinele comete care pot fi văzute cu ochiul liber în acest secol şi va sta pe cer aproape toată luna iulie.

Obiectul este acum suficient de luminos pentru a fi reperat cu ochiul liber, dar pentru o mai bună observare este mai simplu să foloseşti un binoclul pentru a o repera, iar odată ce este localizată, o poţi vedea cu ochiul liber.

De-a lungul lunii iulie cometa nu numai că se va mişca, dar va deveni mai uşor de observat pe cerul nopţii. Nopţile vor deveni şi ele, lăsând mai mult timp în ziua în care cerul este suficient de întunecat pentru a-l observa.

În această perioadă Luna va fi uneori pe cer în acelaşi timp cu cometa. Cea mai optimă perioadă de observare a cometei fără ca Luna să deranjeze prea tare este 15-25 iulie. După ce se va îndepărta de pâmânt, Neowise va fi putea văzută data viitoare peste 7.000 de ani. 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza