Comisia Europeană propune închiderea granițelor UE pentru stoparea epidemiei de COVID 19

Comisia Europeană propune închiderea granițelor UE pentru stoparea epidemiei de COVID 19

Uniunea Europeană și-ar putea închide granițele pentru cetățenii străini pentru o perioadă de 30 de zile, începând din această dupămasă, potrivit propunerilor făcute luni de Comisa UE.

Comisia Europeană și-a prezentat propunerile pentru o abordare comună în criza provocată de extinderea coronavirusului. Propunerile vizează restricții temporare, de 30 de zile, pentru intrarea în UE a cetățenilor străini. Perioada ar putea fi prelungită, a declarat șefa Comisiei UE, Ursula von der Leyen.

Comisia propune în același timp instituirea de așa-numite culoare verzi/rute rapide pentru transport esențial, cu scopul de a menține mobilitatea sectorului și de a asigura continuitatea economică. ‘Cu cât vor exista mai puţine călătorii, cu atât mai bine vom putea limita răspândirea virusului’, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o postare video pe Twitter, apoi într-o conferinţă de presă la Bruxelles după o videoconferinţă cu liderii G7.

Propunerea va trebui aprobată de şefii de stat sau de guvern ai statelor membre, care vor discuta la rândul lor marţi în videoconferinţă. Există și excepții de la regula închiderii granițelor: rezidenți pe termen lung ai statelor UE, membrii de familie ai cetățenilor UE și diplomați.

Personalul implicat în lupta împotriva coronavirusului – doctori, asistenți medicali, experți – vor fi de asemenea primiți în UE în această perioadă.

Comenteaza