Comoară de cumpărat de la Finanţe

Comoară de cumpărat de la Finanţe
Fiscul clujean scoate la vânzare cele peste 6.000 de rubine veritabile confiscate în toamna anului trecut de la un traficant italian de pietre preţioase.

La începutul lunii august cele peste 6.000 de rubine sunt oferite spre achiziţionare prin vânzare directă de către Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) a Judeţului Cluj. Ele au fost descărcate de sarcină după ce în octombrie anul trecut Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj (BCCO) a dispus confiscarea lor de la un cetăţean italian care nu avea nici un act pentru a dovedi provenienţa lor. În afară de comoara de rubine, vor mai fi vândute 27 de piese şi bijuterii din aur şi argint.

6.096 de bucăţi de pietre preţioase, cântărind peste 1,7 kilograme şi având o valoare estimată de circa 136.000 de lei, vor putea fi vizionate şi achiziţionate în 3 august, când o comisie a Trezoreriei Statului va deschide tezaurul pentru cumpărători. Metalele şi pietrele preţioase sunt depuse sub sigiliu la Trezorerie de îndată ce există o sentinţă judecătorească definitivă şi irevocabilă privind statutul bunurilor confiscate sau dacă în termen de maximum 1 an decizia de confiscare nu a fost contestată.

Rubinele au ajuns la Finanţe după ce în octombrie 2010 un cetăţean italian de 42 de ani, Massimo T., şi prietena acestuia din Sălaj, de 28 de ani, au fost prinşi în flagrant pe când încercau să le vândă. BCCO Cluj, care a instrumentat cazul alături de autorităţile din Sălaj, a dispus confiscarea pietrelor preţioase, evaluate atunci la 35.000 de euro pentru 6.400 de bucăţi. Cei doi au fost amendaţi cu 10.000 de lei, iar provenienţa pietrelor nu a fost stabilită. Pietrele au fost scoase pe piaţă prima oară în luna mai 2011 şi s-a reuşit vânzarea a 325 de bucăţi, iar cumpărătorul a cerut o expertizare paralelă, faţă de cea efectuată standard de instituţiile statului printr-un expert autorizat al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, dată fiind valoarea lor substanţială. "Este pentru prima oară că avem pietre preţioase, de valoare, de vânzare. Am mai avut pietre, dar erau false sau artificiale. Din păcate, nu prea există solicitare pentru aşa ceva", a declarat Vasile Trif, şeful Biroului de valorificare bunuri din cadrul DGFP.

Ofertele pentru bijuterii sau pietre preţioase aflate în patrimoniul Finanţelor nu pot fi depuse de orice persoană fizică, legea statutând că numai societăţile sau persoanele fizice autorizate cu obiect de activitate în domeniul bijuteriilor sau exportului de valori sunt eligibile pentru o tranzacţie. Finanţele speră să mai recupereze bani din mai multe obiecte de aur, dat fiind faptul că preţul metalului preţios a ajuns ieri la un maxim istoric. Bijuteriile, un lanţ de 7,18 grame aur, trei perechi de cercei de 6,89 grame, două pandantive, 13 inele, două bucăţi de aur brut şi alte accesorii din aur şi argint, valoarează peste 3.700 de lei. Totuşi, ele nu vor ajunge, cel mai sigur, să fie purtate pentru că singurele firme interesate de achiziţie sunt cele autorizate să exporte în străinătate metal preţios. Acestea licitează cu statul, iar bijuteriile sunt topite şi transformate în lingouri. Dacă bijuteriile nu vor fi cumpărate la începutul lui august, Finanţele vor proceda la reducerea cu 25% a preţului lor pentru următoarea strigare.

 

 

Comenteaza