Comunitatea Evreilor aşteaptă scuze pentru difuzarea colindului antisemit VIDEO

Comunitatea Evreilor aşteaptă scuze pentru difuzarea colindului antisemit VIDEO
Comunitatea Evreilor din Cluj solicită scuze de la cei responsabili pentru difuzarea pe TVR 3 a colindului cu versuri antisemite. Președintele Federaţiei Comunităţii Evreieşti Cluj consideră colindul total antievreiesc şi spune că răspândirea lui este de nepermisă. Directorul ansamblului ”Dor transivan”, cel care a ales colindul pentru intervenţia la TVR, a trimis astăzi o scrisoare prin care îşi cere scuze public. În această după amiază CNA a decis să amendeze cu 50.000 de lei Societatea Română de Televiziune pentru difuzarea respectivului colind.

Președintele Federației Comunității Evreiești Cluj l-a criticat dur pe Tiberiu Groza, directorul ansambului folcloric, care a selectat colinda, și a spus că așteaptă scuze.

"Colindul este clar antievreiesc, antisemit indiferent ce spune domnul groza. Parerea mea ca sunt atatea colinde frumoase. Nu stiu cum au ajuns doua trei cu o tenta asa antievreieasca. Este de nepermis. Astept scuze din partea celor care se simt vinovati", a spus Robert Schwartz, președinte Federația Comunității Evreilor Cluj.

De asemenea, Robet Schwartz, solictă instituțiilor abilitate să investigheze cazul și să găsească vinovații. Ambasada Israelului la Bucuresti și-a exprimat "profunda ingrijorare" legată de difuzarea colindului.

"AR TREBUI SĂ FIM ALARMAȚI"
SURSA COMUNICAT AMBASADA ISRAELULUI

"Avand in vedere eforturile prezente ale guvernului României și ale statului Israel pentru combaterea xenofobiei, rasismului, antisemitismului și a discriminării de orice fel, ar trebui să fim alarmați de astfel de alimentări care ar putea alimenta sentimentele antisemite din România", se arată în comunicatul Ambasadei.

Reprezentanții TVR au emis ieri un comunicat în care precizat că nu s-a putut face selecția textelor căci emisiunea a fost în direct. Directorul ansamblului, dar și al Centrului Județean de Conservare și Promovare a Culturii, a explicat că versurile colindului sunt vechi de sute de ani.
Directorul ansambului Dor Transilvan a revenit cu un comunicat în care a cerut public scuze evreilor.

SCUZE PUBLICE
SURSA COMUNICAT CJCPC

"In numele membrilor ansamblului Dor Transilvan și al meu, în calitate de manager al Centrului Judetean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Traditionale Cluj, cer public scuze comunității evreiești din România și celor care s-au simțit ofensați de versurile colindului", a precizat Tiberiu Groza.

Colindul a fost scos din repertoriul ansambului Dor Transilvan.

Reporter: Alin Golban
Operator: Florin Dan

Comenteaza