Condamnări în procent de aproape 99% după anchetele DIICOT

Condamnări în procent de aproape 99% după anchetele DIICOT
Activitatea procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a crescut semnificativ în anul 2011, comparativ cu anul 2010.

Doar drogurile confiscate de anchetatori se ridică la valoarea de 15 milioane de euro. În plus, procurorii au disupus sechestru pe sume ce totalizează 1 milion de euro, 1 milion de dolari, precum şi pe 14,25 kilograme de aur.

Tot în urma activităţii de investigare, procurorii DIICOT au pus sechestru în cursul anului trecut pe 158 de imobile şi pe 257 de autoturisme. Acest bilanţ rezultă în urma soluţionării a 9717 cauze, cu peste 18% mai multe decât în anul 2010. Procurorii DIICOT au întocmit 961 de rechizitorii, şi la acest capitol înregistrându-se o creştere a activităţii cu aproape 6% faţă de anul 2010. În urma cercetărilor, au fost trimişi în judecată de DIICOT 3.315 inculpaţi, înregistrându-se o creştere de 4,31 % faţă de anul 2010; dintre aceştia 1.609 de inculpaţi în stare de arest preventiv. Doar 49 de inculpaţi au fost achitaţi de instanţele de judecată, ceea ce reprezintă un procent scăzut, de doar 1,38%. Din cei peste 3.000 de inculpaţi trimişi în judecată, 919 au fost acuzaţi de comiterea unor infracţiuni grave, comise prin apartenenţă la structuri criminale specializate. Procurorii DIICOT au investigat, în premieră, şi infracţiuni de subminare a economiei naţionale, precum şi infracţiuni legate de terorism.

Pentru destructurarea grupurilor infracţionale organizate transfrontaliere, cum ar fi reţelele de proxenetism, trafic de persoane sau de trafic de droguri, procurorii DIICOT au colaborat în 2010 cu peste 50 de state, unele dintre aceste investigaţii comune fiind o premieră. Astfel, DIICOT a lucrat, pentru prima dată, împreună cu autorităţi din Liechtenstein, Costa Rica, Japonia, Vietnam, Mongolia sau Coreea de Sud.

Comenteaza