Condiții de groază în azilele din România. Bătrânii sunt legați de pat, mâncarea este mucegăită, toaletele murdare

Condiții de groază în azilele din România. Bătrânii sunt legați de pat, mâncarea este mucegăită, toaletele murdare
| Foto: observatornews.ro

Un bătrân, care se află într-un azil din București, este ținut legat de pat cu forța. Infirmieră, fără milă, urlă la el.

Nu sunt singurele orori din caminul unde oamenii plătesc în jur de 4.000 de lei lunar. Am primit imagini cu toalete murdare, mâncare mucegăită şi pacienţi cu răni. Căminul este deţinut de un preot şi de soţia sa. Amândoi neagă acuzaţiile şi spun că e vorba de o răzbunare a unor foşti angajaţi.

În ciuda rugăminţilor stinse ale bătrânului, infirmiera e de neînduplecat. Femeia trage de bărbat până îl leagă şi la celălalt picior. Îl împinge apoi în pat, urlă la el şi pleacă. În urma ei rămâne vocea pierdută a bărbatului care imploră să fie dezlegat.

Te rog frumos, dă-mi drumul la mână!
Nu, că nu eşti cuminte!
Te rog frumos!
E, stai acolo!

În acelaşi cămin, o altă femeie scânceşte şi pare că agonizează. Nu e nimeni lângă ea. Familiile plătesc în jur de 4.000 de lei lunar pentru azilul privat din centrul Capitalei. Dacă pe site azilul pare hotel de lux, realitatea e diferită. Toaletele sunt murdare, mâncarea e acoperită de mucegai şi pacienţii sunt ţinuţi cu răni netratate, potrivit observatornews.ro.

Infirmieră: În acest cămin, bătrânii sunt legați de paturi, sunt înjurați, sunt bruscați.
Reporter: De ce sunt legați și de către cine?
Infirmieră: De către infirmiere că să poată să doarmă liniștite noaptea.

O recunosc chiar angajaţii căminului. Reporter: Costurile sunt 3.500 de lei, plus medicaţia pe care o asiguraţi dumneavoastră.
Angajată: Medicaţia pe care o asigurăm noi, de ronţăit ceva dacă mai e aducem, hainele le aducem. Reporter: Dacă are nevoie de pamperşi aţi spus că vine la 4.000.
Angajată: Da.

Senină, femeia ne asigură că toţi pacienţii au parte de cel mai bun tratament.

Reporter: Sunt legaţi?
Angajată: Nu avem nevoie de persoane legate. Nu, chiar nu. Ca şi practică nu ar fi făcută decât atunci când se pune pe sine în pericol şi bineînţeles anunţat să ştiţi şi dumneavoastră. Am avut la un moment dat un caz în care scotea tot din pampers, în care am vorbit cu familia şi am zis să-l punem în cărucior şi în cărucior a trebuit să-l legăm.

Insistăm. Ce se întâmplă atunci când un pacient se trezeşte noaptea?

Reporter: Câtă medicaţie are, nu are nimic care să-l facă să doarmă noaptea?
Angajată: El doarme noaptea, dar doarme şi ziua. În schimb, se culcă undeva la ora 8, el este în pat.

Între versiunea oficială şi cea neoficială sunt multe diferenţe.


 

Comenteaza