Construcțiile pe spațiile verzi, trecute în proprietate privată, ANULATE! ''Lăcomia dezvoltatorilor imobiliari, pusa la colț de civici''

Construcțiile pe spațiile verzi, trecute în proprietate privată, ANULATE! ''Lăcomia dezvoltatorilor imobiliari, pusa la colț de civici''
| Foto: ziare.com

Fostul senator de Cluj, Mihai Goțiu, a anunțat că legea pentru reglementarea și administrarea spațiilor verzi din intravilanul localităților a fost adoptată de Senat.

Într-o postare pe rețelele de socializare, fostul parlamentar clujean susține că, după ce legea a fost blocată timp de doi ani, la Camera Deputaților, aceasta a fost în sfârșit curățată de o serie de amendamente „toxice”, iar votul final este tot la Cameră.

Victorie, în Senat, pentru parcurile și spațiile verzi din orașe! Lăcomia și lobby-ul dezvoltatorilor imobiliari, puse la colț de mobilizarea civică. Legea pentru reglementarea și administrarea spațiilor verzi din intravilanul localităților, al cărei co-inițiator sunt, a fost adoptată, ieri, de Senat, într-o formă curățată de amendamentele toxice care au fost adăugate, anul trecut, în Camera Deputaților.

Astfel, posibilitatea ca încadrarea spațiilor verzi, trecute în proprietate privată, să fie schimbată pentru a permite construcții, a fost eliminată. Mai mult, obligația de a asigura spații verzi în cadrul unor noi proiecte (rezidențiale, comerciale, industriale etc.), în cazul transformării unor spații cu altă destinație ori de extindere a intravilanului, a crescut de la 10% la 30%.

Propunerea legislativă am depus-o în toamna anului 2018. În octombrie 2018, a fost adoptată de Senat, dar a fost blocată, aproape doi ani, la Camera Deputaților. Pe 13 octombrie 2020, legea a fost adoptată, dar cu o serie de amendamente toxice, total contrare intenției inițiatorilor, motiv pentru care deputații USR au fost și singurii care s-au abținut de la votarea ei, în această formă.

În urma solicitărilor noastre și a unei petiții Declic, președintele Klaus Iohannis nu a promulgat legea și a trimis-o la re-examinare, în luna noiembrie a anului trecut. După o nouă mobilizare civică, prin intermediul platformei Declic, legea a fost pusă pe ordinea de zi a Comisiei pentru administrație publică, respectiv a plenului Senatului, fiind adoptată, ieri, cu amendamentele menționate. Propunerea legislativă, cu amendamentele de corectare incluse, a fost transmisă Camerei Deputaților, pentru votul final.

Rămânem aproape, pentru a preveni o nouă ”boacănă” și/sau intervenție a intereselor Mafiei Imobiliare, înainte de adoptarea ei definitivă. Și ne mobilizăm și pentru adoptarea propunerii legislative destinată ariilor naturale urbane, o altă lege trecută deja de Senat, dar blocată la Camera Deputaților. Salvarea Pădurii Hoia (Cluj), stoparea distrugerii Pădurii Snagov (București) ori viitorul Parc Natural Brassovia (pentru a da doar câteva exemple) au nevoie de ea. La fel cum au nevoie plămânii noștri, ai copiilor și nepoților noștri de aer curat!”, a transmis Goțiu pe pagina sa de Facebook.

loading...
Comenteaza