Consumul de droguri este în creştere, la Cluj

Consumul de droguri este în creştere, la Cluj
Numărul tinerilor internaţi la Clinica Psihiatrie III din Cluj-Napoca pentru consum de etnobotanice a crescut în 2011 cu 20% faţă de 2010, iar în acest an s-au mai adăugat 10 procente.

"Denumirea de etnobotanice are la bază un termen original românesc care nu se mai întâlneşte în alte ţări. Corect ar fi să li se spună droguri de sinteză", precizează din capul locului Doina Cosman, profesor universitar de psihiatrie şi sănătate mintală, şef al Disciplinei de Psihologie Clinică a Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) „Iuliu Haţieganu", şef al Clinicii Psihiatrie III din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj. Că le spunem etnobotanice sau droguri de sinteză, sigur este că aceste substanţe fac victime.

Pentru că aceste sinteze de substanţe psihoactive se prepară ad-hoc, variabilitatea conţinutului unui pacheţel este foarte mare. Bolnavilor trebuie să li se facă teste pentru depistarea fiecărei substanţe folosite în realizarea drogului ingerat. "La fiecare persoană care ne mărturiseşte că a consumat etnobotanice trebuie să facem analize pentru că nu suntem siguri că acele pliculeţe pe care le-a folosit conţin produşi de tip cannabis sau PSP sau derivaţi de amfetamine sau chiar derivaţi de opioide", a explicat specialista.

Etnobotanicele se află pe primul loc în topul cauzelor de internare la Psihiatrie III, mai exact 20%. "Faţă de 2010 cosumul lor a crescut cu cel puţin 20%, iar în 2012 internările pe probleme de drog au crescut faţă de 2011 cu 10 procente. În urmă cu 5 ani aveam câteva cazuri de acest fel pe lună, acum ele sunt săptămânale", a adăugat medicul. Singura soluţie pentru această problemă este scoaterea etobotanicelor în afara legii, pentru care demersurile au început la nivelul Parlamentului. "Trebuie să se demonstreze că prin consumul ei poate duce la confuzie, halucinaţie, idei delirante, epilepsie sau chiar la agitaţie psihomotorie. Aceasta ar valida ca având proprietăţi psiho-active şi, deci, făcând parte din categoria drogurilor", a punctat şefa de la Psihiatrie III.

"Noi suntem medici, nu avem putere de decizie. Trebuie să se facă un proiect de cercetare cu evidenţe. E foarte greu ca fiecare substanţă depistată în organismul unei persoane să fie analizată şi ca formă de eşantion şi apoi să fie şi dovedită pe rapoarte. Probabil că acest lucru se va întâmpla în scurt timp", a apreciat ea.

După etnobotanice urmează în "top" canabisul, apoi opaiceele, cocaina foarte rar şi dependenţe vechi care aparţin de epoca stupefiantelor şi anume dependenţa de benzodiazepină şi barbiturice şi derivaţi de diazepam.

 

(Florentina TĂTAR, articol preluat de pe PROVINCIANEWS.RO)

 

 

 

Comenteaza