Contabila de la ADRNV a încercat „să facă pierduţi” toţi banii furaţi

Contabila de la ADRNV a încercat „să facă pierduţi” toţi banii furaţi
Cosmina Druţă, contabila care a devalizat conturile ADRNV, a încercat să-şi vândă cafeneaua de pe strada Moţilor, cumpărată din banii furaţi, imediat după ce şefii ei au depistat nereguli în actele agenţiei.

Agenţia de Dezvoltare Regională Nord Vest (ADRNV) a rămas fără fonduri proprii, iar angajaţii fără contribuţiile sociale şi de sănătate plătite, după ce contabila Cosmina Druţă a sustras, în mod repetat, sume consistente din conturile insitituţiei transferându-le firmei pe care o deţine împreună cu soţul ei.

Din 2010 până în 2012, femeia a fraudat ADRNV, dar şi Institutul Regional pentru Cercetare, Educaţie şi Transfer Tehnologic (IRCETT), unde era, de asemenea, contabilă, cu suma de 1,8 milioane de euro. Banii au fost sustraşi sub acoperirea unor contracte comerciale fictive încheiate între firma Vangher SRL şi cele două instituţii menţionate mai sus. Însă, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), care anchetează cazul, spun că Druţă şi-ar fi început activitatea infracţională încă din anul 2009, astfel că, în urma cercetărilor, se aşteaptă să descopere un prejudiciu mai mare. Cosmina Druţă a fost arestată preventiv în 3 august, de Tribunalul Cluj, la propunerea procurorilor DNA, iar în urma recursului formulat de contabilă la Curtea de Apel Cluj, judecătorii au menţinut măsura privativă de libertate.

Procurorul DNA prezent la recursul din 8 august a arătat că Druţă a transferat ilegal suma totală de 7.667.212,88 lei (1,8 milioane de euro) din conturile celor două instituţii la care era angajată în calitate de contabilă, banii ajungând la firma Vangher SRL, pe care aceasta o deţine şi o administrează împreună cu soţul ei, cercetat, la rândul său, de procurori, însă în stare de libertate. Firma Vangher SRL administrează cafeneaua Tabu de pe strada Moţilor, iar spaţiul a fost cumpărat de Druţă din bani furaţi, acuză DNA.

„Din probele existente până în prezent a rezultat că sumele de bani transferate în mod ilegal în conturile SC Vangher SRL au fost utilizate în cea mai mare parte pentru cumpărarea a 35 imobile (apartamente cu terenul aferent şi locuri de parcare) în comuna Floreşti, jud. Cluj şi un apartament în Cluj-Napoca, pe str. Moţilor, pe numele SC Vangher SRL, însă din declaraţia de impunere pe anul 2012, depusă la Primăria comunei Floreşti, la data de 10.07.2012, pentru stabilirea impozitului pe clădiri, rezultă că în prezent societatea comercială în cauză ar mai deţine doar două apartamente şi un loc de parcare. În cursul lunii iulie 2012 după ce s-a aflat de către reprezentanţii Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord Vest de aceste nereguli, inculpata a solicitat şi primit de la Primăria Cluj-Napoca două certificate fiscale pentru înstrăinarea imobilelor pe care le deţinea SC Vangher SRL în Cluj-Napoca, pentru ca organele de urmărire penală să nu poată dispune punerea sub sechestru a acestor imobile", a arătat reprezentantul DNA, fapt consemnat şi în motivarea Curţii de Apel Cluj la menţinerea arestării în cazul lui Druţă.

Astfel, deşi Cosmina Druţă a cerut să fie cercetată în stare de libertate, avocatul ei argumentând că înainte de reţinerea sa, contabila a returnat ADRNV suma de 130.000 lei, judecătorii Curţii de Apel Cluj au apreciat că gravitatea faptelor ei, precum şi perseverenţa infracţională de care a dat dovadă, sunt motive suficiente pentru a menţine arestul. Amintim faptul că, potrivit procurorilor DNA, Cosmina Druţă a născut o fetiţă în 4 ianuarie 2011, dar s-a întors la serviciu după numai trei săptămâni pentru a-şi continua activitatea infracţională. Prima operaţiune frauduloasă de transfer după ce s-a întors la muncă a fost efectuată la data de 27 ianuarie 2011, din contul SC IRCETT în contul SC Vangher SRL, arată anchetatorii.

Druţă, mai spun procurorii, şi-a recunoscut vinovăţia doar parţial. „Deşi inculpata a recunoscut că a dispus efectuarea unor tranzacţii frauduloase din conturile ADRNV şi SC IRCETT SA în perioada ianuarie 2011-iulie 2012 a afirmat în mod nereal că nu-şi mai aduce aminte dacă a făcut astfel de tranzacţii şi în cursul anului 2010. Aceste afirmaţii sunt nefondate deoarece cu ocazia percheziţiei efectuate la sediul SC Vangher SRL au fost ridicate mai multe înscrisuri olografe unde erau consemnate tranzacţiile frauduloase efectuate de inculpată, menţionând fiecare sumă de bani în parte şi data când a fost efectuată tranzacţia. Din înscrisurile respective rezultă că astfel de tranzacţii frauduloase au fost efectuate încă din 10 septembrie 2009, respectiv 5 tranzacţii şi 23 de tranzacţii în anul 2010, însumând în total suma de 3.580.000 lei. Ca atare există suspiciunea rezonabilă că activitatea infracţională a inculpatei Druţă Cosmina s-a desfăşurat pe o perioadă de circa 3 ani de zile", se specifică în motivarea Curţii de Apel Cluj. Astfel, prejudiciul depăşeşte până în prezent suma de 11 milioane de lei, echivalentul a 2,4 milioane de euro.

 

Comenteaza