Contabila Druţă îşi putea deschide bijuterie: 232 obiecte din aur, din banii ADRNV

Contabila Druţă îşi putea deschide bijuterie: 232 obiecte din aur, din banii ADRNV
Fosta contabilă ADRNV, Cosmina Druţă, acuzată că a furat din conturile instituţiei nu mai puţin de 2,7 milioane de euro, a fost trimisă în judecată, ieri, de procurorii DNA. În instanţă ajunge şi soţul ei, dar şi firma prin care aceştia operau.

Druţă se află în arest preventive din 3 august, iar pe parcursul cercetărilor, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au constatat un prejudiciu tot mai mare. Dacă iniţial fosta contabilă a Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord Vest (ADRNV) a fost acuzată că a sustras din conturile instituţiei suma de 1,8 milioane de euro, la finalul anchetei cifra a crescut cu aproape încă un million.

Operaţiunile frauduloase prin care femeia a furat banii ADRNV s-au făcut prin firma pe care aceasta o administra împreună cu soţul ei, Vangher SRL. Ea este acuzată de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată (163 acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (170 acte materiale), fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată (436 acte materiale), uz de fals, în formă continuată (436 acte materiale), dar şi spălare de bani în formă continuată. Administratorul legal al Vangher SRL, Vasile Naica, este soţul Cosminei Druţă. Şi el este acuzat de procurori de infracţiunea de spălare de bani, în formă continuată. Procurorii o acuză pe Druţă că, în calitatea sa de contabil ADRNV şi la Institutul Regional pentru Cercetare, Educaţie şi Transfer Tehnologic (IRCETT) SA, a profitat de atribuţiile sale de serviciu, respectiv acelea de a depune instrumente de plată la bancă şi trezorerie, de a ridica extrase de cont şi de a completa ordine de plată, în scopul însuşirii pe nedrept de sume de bani din patrimoniul acestor persoane juridice.

"Concret, în perioada septembrie 2009 -iulie 2012, inculpata Druţă Cosmina, utilizând mijloace frauduloase (ordine de plată falsificate), a indus în eroare reprezentanţii unităţilor bancare unde aveau deschise conturi instituţiile la care era contabil şi i-a determinat să transfere suma totală de 11.537.204,31 lei (echivalentul a aproximativ 2.704.771,84 euro) din conturile ADR Nord Vest şi SC IRCETT SA în contul firmei sale VANGHER SRL. Inculpata a falsificat personal aceste documente bancare şi a solicitat transferurile în baza unor operaţiuni comerciale inexistente. Pentru a ascunde toate aceste transferuri frauduloase, inculpata Druţă Cosmina a falsificat 170 de înscrisuri reprezentând extrasele de cont ale ADR Nord Vest, depuse în contabilitatea acestei instituţii, ordinele de plată ale IRCETT SA, declaraţiile pentru plata obligaţiilor la Bugetul de stat şi Bugetele asigurărilor sociale şi ordinele de plată aferente întocmite pe numele IRCETT SA şi facturi fiscale. Una dintre consecinţele acestor acţiuni a fost şi diminuarea sau chiar neplata contribuţiilor la Bugetul de stat şi Bugetul asigurărilor sociale pentru partea vătămată ADR Nord Vest", acuză procurorii în rechizitoriu.

"Pentru a crea aparenţa de legalitate a sumei de 11.537.204 lei, transferate în mod fraudulos în conturile firmei sale VANGHER SRL, inculpata Druţă Cosmina a înregistrat în contabilitatea acestei societăţi comerciale 91 de operaţiuni comerciale fictive cu presupuşi clienţi diverşi, pentru o parte din această sumă, iar o parte din transferuri nu le-a înregistrat deloc. De asemenea, suma totală de 184.200 lei a fost transferată în conturile unor persoane fizice sub aparenţa unor operaţiuni comerciale fictive pentru ca, ulterior, aceşti bani să fie retraşi din conturi de persoanele respective şi remişi inculpatei sau altor persoane la indicaţiile acesteia", mai spun procurorii.

Din consistenta sumă de 2,7 milioane de euro, Druţă şi-a plătit propriul salariu la firma sa, dar a şi cumpărat terenuri şi apartamente în localităţi din apropierea municipiului Cluj- Napoca, bijuterii din aur şi două autoturisme de lux. "În cazul acestor achiziţii, inculpata a fost sprijinită de soţul său, inculpatul Naica Vasile, în calitate de administrator legal al învinuitei VANGHER SRL sau în nume personal, prin participarea la semnarea contractelor de vânzare - cumpărare", explică procurorii.

ADR Nord Vest şi IRCETT SA s-au constituit părţi civile în cauză, fără a preciza sumele exacte pe care le solicită. Pe parcursul urmăririi penale, inculpata Druţă Cosmina a restituit din contul VANGHER SRL în contul părţii civile ADR Nord Vest suma de 261.483 lei, iar în contul părţii civile IRCETT SA suma totală de 414.158 lei.

În vederea recuperării sumei totale reţinute ca prejudiciu, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor Cosmina Druţă, Vasile Naica şi Vangher SRL, este vorba de conturi bancare, un autoturism de lux şi nu mai puţin de 37 de imobile - terenuri şi apartamente - precum şi şi 232 de bijuterii. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Cluj.

 

Comenteaza