Contabilul - şef de la ACE Fujikura, acuzat de luare de mită şi spălare de bani

Contabilul - şef de la ACE Fujikura, acuzat de luare de mită şi spălare de bani
Contabilul şef al producătorului de automotive Fujikura România, Daniela Kiss, este acuzată de luare de mită, spălare de bani şi fals în înscrisuri.

Procurorii de la DNA Cluj o anchetează pe Kiss pentru că, fiind membru în comisia de selecţie a ofertelor la producătorul clujean de automotive, ar fi pretins o sumă de bani pentru a transmite unui ofertant informaţii referitoare la ofertele depuse într-o selecţie de oferte.

Procurorii arată că în primăvara anului 2007, Kiss, în calitate de contabil şef şi membru în comisia de selecţie a ofertelor la Automobile Componente Electrice SRL Cluj, a pretins de la un denunţător, reprezentant la unei societăţi comerciale, o sumă de bani cuprinsă iniţial între 40.000 şi 50.000 lei, stabilită apoi la 59.450 lei, pentru a-i transmite acestuia informaţii referitoare la ofertele depuse de celelalte societăţi comerciale cu ocazia selecţiei de oferte organizate de această societate comercială pentru extinderea unei hale şi pentru a încheia unele contracte.

"Inculpata a primit această sumă în cursul lunii mai 2007. Pentru a disimula adevărata provenienţă a acestor bani, inculpata a pus în practică o tranzacţie comercială fictivă între firma denunţătorului şi o altă societate comercială, în baza unor înscrisuri contabile pe care le-a falsificat", arată DNA într-un comunicat de presă. "În demersul său, inculpata a fost sprijinită de inculpatul Kiss Cioaba care a intermediat pretinderea banilor cu titlu de mită şi a contribuit la crearea unei aparenţe de legalitate a primirii acestor bani". Kiss Cioaba este acuzat de complicitate la luare de mită, complicitate la spălare de bani şi complicitate la fals sub semnătură privată.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Cluj .

În vederea confiscării, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unui imobil aparţinând inculpatei.


Primăria Cluj-Napoca a pus la dispoziţia ACE în 2001 două hectare de teren în municipiu pentru realizarea unei unităţi de producţie, cu condiţia ca firma să achite după cinci ani de la data punerii în funcţiune a fabricii, timp de zece ani, suma de 4.000 de dolari anual, să amenajeze suprafaţa adiacentă de 2,5 hectare într-un parc în termen de 12 luni de la terminarea lucrării, şi să realizeze o pistă pentru biciclişti şi rolleri. O altă clauză însuşită de forul local în 2001 a fost ca în termen de 30 de zile de la realizarea fabricii să vândă societăţii terenul cu 40.000 de dolari. Aceste condiţii au stat la baza asocierii aprobate de consilieri în 2001.


În 2006, Fujikura Automotive România a preluat 60% din pachetul majoritar al ACE, iar în 2008 a cumpărat restul acţiunilor, devenind proprietară a celor două unităţi de producţie din judeţul Cluj - fabricile din Cluj-Napoca şi Dej.

Vezi aici detalii despre fabrica ACE Fujikura din Cluj

Comenteaza