Foto Continuă războiul împotriva bărcilor cu motor și a jet-ski-urilor de pe Tarnița și Beliș

Continuă războiul împotriva bărcilor cu motor și a jet-ski-urilor de pe Tarnița și Beliș
| Foto: facebook.com/ouichouette
Continuă războiul împotriva bărcilor cu motor și a jet-ski-urilor de pe Tarnița și Beliș
Continuă războiul împotriva bărcilor cu motor și a jet-ski-urilor de pe Tarnița și Beliș
Continuă războiul împotriva bărcilor cu motor și a jet-ski-urilor de pe Tarnița și Beliș
Continuă războiul împotriva bărcilor cu motor și a jet-ski-urilor de pe Tarnița și Beliș

Tarnița și Beliș-Fântânele ar putea fi scoase de pe lista lacurilor navigabile din România.

Președintele PSD Cluj, Horia Nasra, a adresat o întrebare ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc, ministrului Economiei, Niculae Bădălău, și ministrului Apelor şi Pădurilor , Ioan Deneş, în care le solicită modificarea Hotărârii de Guvern nr. 665/2008, care stabilește căile navigabile interioare ale României şi în care se menţionează că pe lacurile de acumulare Fântanele şi Tarniţa se poate desfăşura navigaţia.

"În ultimele săptămâni, mai mulţi clujeni au semnalat excesele unor proprietari de cabană din zona Tarniţa, reclamând organizarea unor evenimente fără autorizaţii şi folosirea ambarcațiunilor motorizate, de la hidroavioane, la skijeturi, bărci și pontoane cu motor", a declarat deputatul.

Într-un răspuns mai vechi al Ministerului Apelor şi Pădurilor se menţionează că "pentru lacurile de acumulare Tarniţa şi Fântânele nu au fost solicitate şi nu s-au eliberat de către Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa acte de reglementare pentru amenajări pentru navigaţie".

De asemenea, Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa ar fi susţinut încă din anul 2009 că pe cele doua acumulări, Tarniţa şi Fântânele, să fie permisă numai navigarea cu ambarcaţiuni fără motor.

Ministerul Apelor și Pădurilor susține că pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 665/2008 pentru eliminarea de pe lista căilor navigabile interioare a lacurilor Tarniţa şi Fântanele sau navigaţia cu ambarcaţiuni fără motor sau cu motoare electrice este necesară implicarea Hidroelectrica S.A. şi a Ministerului Transporturilor.

Lacurile de acumulare Tarniţa şi Fântânele sunt în administrarea Hidroelectrica S.A., Sucursala Hidrocentrale Cluj. Pe lângă folosinţa hidroenergetică, lacurile mai au ca folosinţe atenuarea de viituri, asigurarea debitului minim aval de baraj şi captări secundare, alimentarea cu apa (din acumularea Tarniţa), agrement şi sport.

Ședință la Prefectură

Între timp, la Prefectura Cluj a fost organizată o şedinţă de lucru care a avut ca temă evaluarea și rezolvarea problemelor de legalitate privind navigația pe lacurile de acumulare și cursurile de apă din zona montană a județului Cluj. La ședință au participat, prefectul Ioan Aurel Cherecheș, subprefectul Ioan Alin Danci, reprezentanți ai Apelor Române, IPJ Cluj, ISU Cluj, Inspectoratul de Jandarmi Județean Cluj, precum și ai Autorității Navale Române – Oficiul de Căpitanie Dej.

"Lacul Tarniţa a fost declarat ARIE NATURALĂ PROTEJATĂ DE INTERES JUDEŢEAN încă din anul 1994, prin decizia Delegaţiei Permanente a Consiliului Judeţean Cluj, iar lacul Beliş-Fântânele este inclus în SITUL NATURA 2000 APUSENI şi în ARIA NATURALĂ PROTEJATĂ DE INTERES NAŢIONAL „Parcul Natural Apuseni”. În mod firesc, pe cele două lacuri folosirea bărcilor cu motor nu ar trebui permisă. În ultimele săptămâni, mai mulţi clujeni au semnalat excesele unor proprietari de cabană din zona Tarniţa, reclamând organizarea unor evenimente fără autorizaţii şi folosirea ambarcațiunilor motorizate, de la hidroavioane, la skijeturi, bărci și pontoane cu motor", a precizat deputatul Horia Nasra.

CITEŞTE ŞI Petiţie pe internet pentru interzicerea ambarcaţiunilor cu motor pe Tarnița. "NU poluați apa pe care o bem!"

loading...
Comenteaza