Copia pisaniei va fi repusă la Biserica Adormirea Maicii Domnului din Turda Veche

Copia pisaniei va fi repusă la Biserica Adormirea Maicii Domnului din Turda Veche
Activităţile de repunere a copiei pisaniei vor avea loc mâine la Biserica parohială românească Adormirea Maicii Domnului din Turda Veche.

Acţiunea se desfăşoară în strânsă legătură şi în deplină înţelegere cu reprezentanţii Parohiei Ortodoxe din Turda Veche, astfel încât "împlinirea acesteia reprezintă cu adevărat o recuperare istorică spre folosul contemporanilor", a declarat arheologul Gheorghe Petrov.

Copia a fost refăcută şi reconstituită după pisania originală care a dispărut în condiţii necunoscute. La eveniment va fi prezent şi Nicolae Raţiu, împreună cu familia sa, care vor veni de la Londra.

Pisania este o inscripție sculptată în piatră sau pictată, așezată la intrarea sau pe frontispiciul unor clădiri precum biserici, mănăstiri, cetăţi. Inscripția cuprinde o invocație religioasă, numele ctitorului sau a ctitorilor, data construirii, motivarea zidirii, împrejurările timpului. Termenul provine din slavona bisericească, iar numeroase biserici și mănăstiri au pisania scrisă folosind alfabetul chirilic.

 

Comenteaza