Copiii cu autism, ajutaţi de căţei şi roboţi inteligenţi

Copiii cu autism, ajutaţi de căţei şi roboţi inteligenţi
Deoarece pe 2 aprilie este Ziua Internaţională a Autismului, copiiilor de la Asociaţia Autism Transilvania din Cluj-Napoca li s-au pregătit o serie de activităţi şi surprize şi au avut ocazia să se împrietenească şi să interacţioneze cu cei mai inteligenţi şi jucăuşi căţei, dar şi cu doi roboţi creaţi special pentru a-i ajuta pe micuţii afectaţi de acest sindrom.

 

Data de 2 aprilie marchează în întreaga lume Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului. La Cluj-Napoca, Asociaţia Autism Transilvania (AAT) a pregătit o serie de evenimente unde au fost întâmpinate persoanele de orice vârstă care au dorit să-şi exprime solidaritatea cu familiile ce au în componenţă o persoană afectată de autism sau care vor să contribuie la campania de conştientizare a clujenilor.

Prin urmare, AAT a organizat "Ziua Porţilor Deschise" la Centrul de zi AAT, unde împreună cu Biroul pentru Studenţi cu Dizabilităţi al Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) şi Şcoala de Dresaj Canin Pet Joy, copiii şi vizitatorii centrului au participat la activităţi de jocuri, dog-dancing, agilitate şi interacţiune cu animalele, supervizate de specialişti ai instituţiilor participante.

Bailey, Loki şi alte patrupede prietenoase i-au ajutat pe micuţi cu activităţi care îi fac mai conştienţi şi îi ajută să se relaxeze. "Animalele îi ajută pe copii prin faptul că-i ancorează în prezent, crescându-le atenţia pe o anumită sarcină, produc o stare de relaxare, de acceptare necondiţionată, lucru ce facilitează foarte mult eficienţa aproape oricărui program terapeutic.

Unicitatea proiectului constă în faptul că vom avea atât activităţi asistate de câini, vom oferi o serie de exerciţii pe care ulterior terapeuţii şi familia ar putea să le insereze în programele de dezvoltare a abilităţilor socio-emoţionale şi integrare senzorială a copiiilor şi partea a doua va fi formată din activităţi asistate de cai cu ajutorul colegilor de la Descoperă Natura.

Activităţile asistate de cai vor fi oferite şi individual copiilor, dar şi sub formă de tabără terapeutică ce va avea loc anul viitor, Strucutra pentru tabără a fost deja testată pentru ca totul să se desfăşoare cât mai bine", a spus Alina Rusu, de la departamentul de Psihopedagogie Specială din cadrul UBB.

Copiii de la centrul de zi al AAT au fost invitaţi să-l cunoască pe Nao în cadrul unui atelier în care au putut interacţiona cu roboţelul Nao sub supravegherea specialiştilor. Robotul a cântat, a dansat, şi a comunicat prin gesturi şi verbal cu cei prezenţi la atelier. Această activitate a fost realizaă cu ajutorul Departamentului de Psihologie Clinică şi Psihoterapie UBB şi face parte din proiectul DREAM (Development of Robot-Enhanced Therapy for Children with Authism Spectrum Disorder), coordonat de Daniel David. Proiectul este un grant cu un buget în valoare de 9 milioane de euro şi urmăreşte dezvoltarea inovativă a unor roboţi intelgienţi autonomi, utilizabili în psihoterapie.

Autismul este o tulburare complexă, neurobiologică, ce afectează comunicarea, relaţiile sociale şi comportamentul persoanei. Autismul transcede toate graniţele sociale, culturale şi geografice şi este considerat o criză globală în sănătatea publică, având cel mai rapid ritm de creştere.

Comenteaza