Coplata în sistemul de sănătate, introdusă de la 1 martie

Coplata în sistemul de sănătate, introdusă de la 1 martie
Ministerul Sănătăţii Publice (MSP) a transmis ieri că începând de la 1 martie va fi introdusă coplata în sistemul de sănătate. Coplata va fi aplicată în spitale şi va fi plătită la externare.

"Legislaţia în vigoare prevede implementarea mecanismului de coplată, conform Legii 220/2011 (privind reforma în sănătate -n.red) privind modificarea Legii 95/2006. Această prevedere a făcut parte din condiţionalităţile discutate şi stabilite cu organismele internaţionale ( Fondul Monetar Internaţional (FMI), Banca Mondială şi Comisia Europeană), încă din anii precedenţi. În acest context, la propunerea Ministerului Sănătatii, FMI a acceptat introducerea unei coplăţi modice doar la nivelul spitalului, ca mecanism de control al internărilor nejustificate, fictive şi a raportărilor false. Menţionăm că această formă de coplată va fi aplicată numai în spitale, acolo unde şi costurile sunt mai mari. În acest caz, coplata va fi plătită la externare", se arată într-un comunicat al MSP.

De la coplată vor fi exceptaţi copiii, gravidele, pensionarii cu o pensie sub 740 de lei lunar, bolnavii incluşi în programele naţionale de sănătate, dacă nu realizează venituri din muncă şi veteranii de război. "Coplata nu va fi aplicată serviciilor de urgenţă, în ambulatoriu de specialitate, medicină de familie sau în cazul analizelor medicale", se arată în comunicatul MSP, care stipulează şi că cuantumul sumelor pe care bolnavii vor fi plătească urmează să fie incluse în normele contractului-cadru pe care Casa Naţională de Asigurări de Sănătate îl va încheia la 1 martie cu spitalele. "În urma discuţiilor cu FMI, am ajuns la concluzia că putem să introducem numai limitat şi pentru o perioadă de timp - ca să putem să controlăm costurile din sectorul cel mai cheltuitor, şi anume sectorul spitalicesc - o coplată care, aşa cum am convenit cu FMI, să aibă o valoare modestă, în sensul în care ea să fie utilizată strict pentru controlul costurilor. Adică, să ştim cum se intră, cum se utilizează şi cum se iese din sistem", a declarat Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolaescu, citat de Mediafax.

Coplata va fi implementată în spitale pentru fiecare caz externat. "Adică, pe cine iese din spital şi nu pe cine se adresează spitalului ca să obţină sau nu un anume serviciu medical, deci foarte precis pe cine iese din spital, deci pe caz externat, iar valoarea ei, care va fi cu adevărat o valoare simbolică, o valoare modică, va fi stabilită la contractul-cadru, odată cu 1 martie 2013", a precizat Eugen Nicolaescu, citat de Mediafax. Directorul medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Cluj, Monica Costin, consideră că măsura ar fi una bună pentru bugetele spitalelor. "Coplata e bună din punct de vedere al creşterii sumelor către spitale, din punct de vedere al pacienţilor vor fi multe discuţii. Trebuie să vedem normele metodologice prin care se va aplica măsura", a declarat Costin.

 

Comenteaza