Coreea de Nord vrea să-şi vadă steagul pe Lună

Coreea de Nord vrea să-şi vadă steagul pe Lună
Nord-coreenii speră ca acest lucru să se realizeze în următorii 10 ani.

Coreea de Nord are planuri mari în ceea ce priveşte dezvoltarea spaţială. Oficialii de la agenţia spațială nord-coreaă sunt angrenaţi într-un plan ambiţios care prevede nu doar creşterea numărului de sateliţi care ar urma să fie plasaţi pe orbita Pământului ci, mai mult, intenţionează să  ajungă pe Lună.

Într-un interviu acordat The Associated Press, un oficial al agenţiei spaţiale nord-coreene a declarat că sancţiunile internaţionale impuse Phenianului nu îi va opri de la lansarea mai multor sateliți, până în 2020, și speră ca în următorii 10 ani să vadă steagul nord-coreean pe lună.

"Chiar dacă SUA și aliații săi să încearcă să blocheze dezvoltarea noastră spațială, oamenii noștri de știință vor cuceri spațiul și cu siguranță pavilionul RPDC va fi plantat pe Lună", a spus Hyon Kwang Il, director al departamentului de cercetare științifică al Administraţiei Aerospatiale Naționale din Coreea de Nord 

O misiune a unui satelit nord-corean care să ajungă pe Lună este dificilă, dar nu imposibilă, sunt de părere experții internaţionali. SUA a rămas singura țară care a reuşit să trimită o navă pilotată de astronauţi pe satelitul natural al Pământului, alte naţiuni au trimis, însă sonde spațiale fără echipaj uman care şi-au plantat acolo propriile steaguri.

"Intenţionăm să dezvoltăm sateliți de observare a Pământului și pentru a rezolva problemele de comunicare prin dezvoltarea de sateliți geostaționari. Toate acestea vor sta la baza pregătirilor pentru zborul spre Lună," a declarat Hyon pe 28 iulie, conform Associated Press, adăugând ar dori să vadă acest lucru realizat "în termen de 10 ani."

Miercuri, nord-coreenii au lansat încă o rachetă balistică cu rază medie în largul coastelor Japoniei, a patra lansare făcută de Coreea de Nord în doar aproximativ două săptămâni. Prim-ministrul japonez Shinzo Abe a descris lansarea ca o "ameninţare gravă" pentru Japonia şi a precizat că Tokyo "a protestat puternic" împotriva acestui act.

În ultimii ani Coreea de Nord a marcat o serie de succese în programul său spațial, dar după cum se ştie, a dezvoltat şi rachete militare cu rază lungă de acţiune din ce în ce mai sofisticate, au efectuat teste nucleare care au pus în alertă Consiliul de Securitate al ONU.

 

Comenteaza