Video Foto CORESPONDENȚĂ de la granița cu Ucraina | Alungați din propria țară de ororile războiului, majoritatea refugiaților ucraineni intrați în România pe la Sighet au ca destinație finală Europa de vest

CORESPONDENȚĂ de la granița cu Ucraina | Alungați din propria țară de ororile războiului, majoritatea refugiaților ucraineni intrați în România pe la Sighet au ca destinație finală Europa de vest
| Foto: ZIUA de Cluj
Refugiati Ucraina
Refugiati Ucraina
Refugiati Ucraina
Refugiati Ucraina
Refugiati Ucraina
Refugiati Ucraina
Refugiati Ucraina
Refugiati Ucraina
Refugiati Ucraina

Ucrainenii care încearcă să scape din calea invadatorilor ruși sunt întâmpinați de voluntari români la punctul de trecere a frontierei din Sighet și primesc imediat oferte de cazare, însă majoritatea se află doar în tranzit prin România.

Jurnalistul ZIUA de CLUJ, Carol Vlad, transmite din Punctul de Trecere a Frontierei Sighetul Marmației:

Aproximativ 800 de persoane au trecut, doar sâmbătă dimineața, granița în România prin vama Sighetul Marmației din județul Maramureș. Refugiații sunt imediat întâmpinați de cei aproximativ 150 de voluntari, care le oferă mâncare caldă, sarmale, sandwichuri și dulciuri pentru copii. În plus, refugiații primesc și o câte o cartelă SIM pentru a comunica în România și în Uniunea Europeană. Refugiații sosiți din Ucraina răvășită de război au primit peste 700 de oferte de cazare la intrarea în România.

Cu toate acestea, majoritatea celor sosiți la Sighetul Marmației s-au îndreptat deja spre alte localități, printre care și Cluj-Napoca, de unde încearcă să ajungă la rude sau cunoștiințe în vestul Europei.

“În cursul zilei de ieri au trecut prin vamă aproximativ 2.000 de persoane, iar astăzi, până la 12:00, au trecut 812 persoane, dintre care 711 cetățeni ucrainieni. Au fost studenți turci, dar și de alte naționalități", a declarat pentru ZIUA de CLUJ Nicolae Iuga, consilier local la Sighetul Marmației, aflat și el sâmbătă în punctul de trecere frontierei.

Acesta spune că locurile de cazare ale primăriei sunt limitate, "dar cu toții am demonstrat că suntem oameni".

"Foarte multă lume din țară este aici și oferă locuri de cazare gratuite. Se oferă mâncare, apă. Avem și hoteluri care ne-au anunțat că pun la dispoziție hotelul gratuit. ISU a anunțat că în România vor fi înființate două tabere de refugiați, una la Sighet și una la Siret. Tabăra este în curs de instalare, sunt câteva corturi", a mai precizat consilierul local.

În general, persoanele care au trecut frontiera doar au tranzitat prin Sighetul Marmației, foarte puțini au rămas în localitate pentru a fi cazați.

"Cei mai mulți au rude în vestul Europei. Mulți își doresc să ajungă la Cluj, de unde vor lua un avion, sau la Satu Mare, pentru a părăsi țara prin Ungaria. În această zonă avem câteva sute de locuri, avem o mănăstire, care a oferit 50 de locuri de cazare și sunt 35-40 de persoane cazate. Sunt câteva hoteluri și pensiuni, dar putem ajunge, pe o zonă mai largă la peste 1.000 de locuri, care ne sunt puse la dispoziție de oameni, în mod gratuit. Sunt locuri la Vișeul de Sus, Baia Mare”, ne-a explicat consilierul local Nicolae Iuga.

Comenteaza