News alert Video CORONAVIRUS CLUJ / 4 cazuri confirmate, 981 de clujeni izolaţi la domiciliu şi 132 carantinaţi instituționalizat

CORONAVIRUS CLUJ / 4 cazuri confirmate, 981 de clujeni izolaţi la domiciliu şi 132 carantinaţi instituționalizat

Prefectul Clujului, Mircea Abrudean, a prezentat o situaţie actualizată la nivelul judeţului.

"În acest moment avem 981 de persoane în izolare la domiciliu, 132 de persoane carantinate instituționalizat. Avem patru cazuri confirmate de pacienți infectați cu coronavirus, din județul Cluj: trei persoane sunt internate la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca, una este la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Timișoara. Starea lor este una bună, fără elemente de gravitate", a transmis luni seara prefectul judeţului, Mircea Abrudean.

Pe lângă cele patru sancțiuni contravenționale care au fost acordate până în prezent sub forma de 10.000 de lei, pentru nerespectarea regimului de izolare la domiciliu, a fost deschis un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute în art. 352 Cod Penal, cu privire la zădărnicirea combaterii bolilor, urmând a se face cercetări de către autoritatea competentă.

"Am decis înființarea unui grup tehnic medical, format din specialiști de renume, profesioniști în domeniu, care va avea ca sarcină gestionarea infrastructurii medicale din județul Cluj. Acest grup va fi coordonat de conf. dr. Adela Golea și va fi sub autoritatea directă a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, urmând a dispune toate măsurile necesare pentru a operaționala întreaga infrastructură medicală pe care o avem în județ", a anunţat prefectul.

Medicii de familie din Cluj vor primi o responsabilitate în plus și vor realiza primul nivel de triaj al pacienților care prezintă orice fel de simptome care pot fi asimilate cu coronavirusul.

"Ei vor fi prima interfață, practic. Oricine are sau prezintă simptome de răceală, tuse, febră se va adresa în primul rând medicului de familie care va gestiona mai departe relația cu spitalele sau va acorda tratamentul necesar pentru aceste simptome, tocmai pentru a decongestiona activitatea infrastructurii medicale din Cluj", a spus Abrudean.

La nivelul  Spitalului de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca, unde se desfășoară în acest moment toată procedură de testare, pentru toată regiunea, capacitatea maximă de testare este în continuare de 70 probe/zi, în condițiile în care există sute de probe care așteaptă să intre în testare din toată Transilvania.

"Am identificat mai multe aparate care pot prelua testarea, sunt în proces de validare. Sunt proceduri foarte stricte privind optimizarea lor, urmând ca în cel mai scurt timp să fie operaționale și să poată crește numărul de testare până la peste 500 probe/zi. Așteptăm kit-urile pentru aparate, pentru că sunt diferite în funcție de modelul fiecăruia. La Spitalul Clinic de Boli Infecțioase urmează să ajungă încă 1.500 de kit-uri de testare pentru aparatul pe care îl au în dotare".

CLUJ: 200 paturi ATI şi 100 de ventilatoare

Capacitatea de terapie intensivă de la nivelul judeţului Cluj este, în prezent,  de 200 de paturi ATI și 100 de ventilatoare.

Au fost comandate de către Spitalul Clinic Județean de Urgență încă 21 de paturi ATI, complet dotate, inclusiv cu unități de ventilare. Au fost montate cinci corturi de triaj la intrarea în Unitatea de Primire Urgențe, la Spitalul Clujana, la Institutul de Oncologie, la Spitalul Clinic de Copii și la Spitalul de Pneumoftiziologie, cu scopul de a tria pacienții  și de a-i dirija către alte unități spitalicești inferioare pentru a nu congestiona inutil activitatea acestora.

"Vreau să aduc la cunoștința tuturor câteva elemente importante pentru următoarea perioadă. După cum știți, toate persoanele care vin din Italia, care a fost declarată zonă roșie, intră automat în carantină instituționalizată. Asta presupune că sunt chestionați, evaluați și transportați către locațiile de carantină de pe raza județului Cluj, urmând să le fie prelevate probe care vor fi testate la aparatele de testare pe care le vom avea la dispoziție", a transmis prefectul. 

Începând cu ieri, 15 martie, ora 21:00, toți cetățenii care vin din țările cu peste 500 de cazuri confirmate de COVID-19, intră automat în izolare la domiciliu. Lista acestor țări poate fi consultată pe site-ul Institutului de Sănătate Publică, este una actualizată în permanență. În acest moment vorbim de următoarele țări: Austria, Belgia, Danemarca, Elveția, Franța, Japonia, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Spania, SUA și Suedia. Toate persoanele care vin din aceste țări vor intra direct în izolare la domiciliu, timp de 14 zile. 

"De aceea, este foarte important mesajul pe care vreau să-l transmit tuturor cetățenilor din județul Cluj pentru următoarea perioadă. Vă rog foarte mult să vă anunțați de acest lucru rudele, prietenii, cunoștințele care intenționează să vină de sărbători acasă: nu vor petrece sărbătorile în condiții normale, vor sta în izolare la domiciliu împreună cu familia pentru că automat și familia va intra în izolare la domiciliu sau în carantină, în locații special amenajate (dacă vin din Italia). Rugămintea mea este să vă îndrumați cunoștințele și rudele să nu vină acasă de sărbători, pentru că nu le vor petrece așa cum se cuvine". 

La nivelul Prefecturii Cluj, la cele doua servicii comunitare pe care instituţia le gestionează în mod direct, s-au luat următoarele măsuri: la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor s-a decis suspendarea activității de examinare la nivel național (proba teoretică și practică) pentru o perioada de 30 de zile, începând cu data de 17 martie, cu posibilitatea de prelungire în funcție de evoluția situației actuale. Activitatea de înmatriculare a vehiculelor funcționează exclusiv pe baza programărilor online. 

La Serviciul Public Comunitar de Pașapoarte, activitatea de preluare a cererilor pentru eliberarea pașapoartelor simple electronice, inclusiv temporare, se va realiza numai pentru persoane care prezintă documente din care rezultă necesitatea unor călătorii care se vor efectua în cel mult 30 de zile de la momentul înregistrării cererii, exclusiv în baza programărilor online.

Comenteaza