Coronavirus România: De ce unii morţi sunt raportaţi mai târziu decât data decesului

Coronavirus România: De ce unii morţi sunt raportaţi mai târziu decât data decesului

De câteva ori pe zi, jurnaliştii primesc de la autorităţi, pe un grup de WhatsApp şi pe e-mail, informări privind numărul de noi decese din cauza Covid-19. Lectura acestor informări aduce în atenţie un fapt bizar: unele persoane decedate sunt raportate oficial cu câteva zile mai târziu de la deces.

Mai multe decese ale pacienţilor COVID-19 din România au fost menţionate în raportările către presă cu câteva zile mai târziu de la data decesului. Problema nu e de digitalizare, ci de comunicare, spun specialiştii în IT.

Grupul de Comunicare Strategică, un departament de criză format din experţi de la Interne, Sănătate, Guvern şi Apărare, trimite în fiecare zi către presă, pe WhatsApp şi pe e-mail, informări privind noile decese din cauza noului coronavirus.

Întrebaţi de ce unele decese sunt raportate cu întârziere, comunicatorii crizei au explicat: ”deficienţe tehnice”, ”proces de mutare a sediului Direcţiei de Sănătate Publică din Bucureşti” sau au uitat – în anul 2020 - să ia un fax cu o raportare de deces din aparat.

România este recunoscută în întreaga lume pentru competenţele bune ale oamenilor în domeniul IT, iar 200.000 de angajaţi lucrează astăzi într-un sector-vedetă al economiei care aduce anual 6% din PIB. Cum e posibil, atunci, ca, în era digitalizării, să nu putem număra nici salariaţii (lucru recunoscut chiar de ministrul Muncii), dar nici morţii?

”Este neaşteptat, pentru că de această dată nu cred că e o problemă de digitalizare. Ştiu că cei de la Evidenţa Populaţiei (din subordinea MAI – n. red.) au o bază de date foarte bine pusă la punct, care nu e de ieri, de azi, ci de 20 - 25 de ani. Cred că e o problemă de comunicare între instituţii, de interacţiune între bazele de date de la Sănătate şi cele de la MAI. Comunicarea sistemelor între ministere este o problemă veşnică, care nu se va rezolva decât atunci când se va dori acest lucru, pentru că softuri există”, spune Bogdan Tudor, CEO al StarTech Team, o companie de servicii IT.

În procesul de raportare a deceselor din cauza Covid-19 informaţia privind un nou deces trece prin cinci instituţii înainte să ajungă în presă. Fiecare judeţ are propriul sistem şi orar de colectare a informaţiilor pe care le transmite mai departe, de aici şi întârzierile în raportări, dar şi unele ”dublări” de decese,  explică reprezentanţii Grupului de Comunicare Strategică.

Care sunt paşii parcurşi în procesul de raportare a deceselor din cauza Covid-19, potrivit reprezentanţilor Grupului de Comunicare Strategică:

1. Fiecare spital raportează decesul unui pacient confirmat cu Covid-19 către Direcţia de Sănătate Publică de la nivel local.
2. Direcţia de Sănătate Publică de la nivel local transmite informaţia către Institutul Naţional de Sănătate Publică.
3. Institutul Naţional de Sănătate Publică raportează către Ministerul Sănătăţii.
4. De la Ministerul Sănătăţii, informaţia ajunge la Grupul de Comunicare Strategică.
5. Grupul de Comunicare Strategică transmite lista către presă.

Oficialii Grupului de Comunicare Strategică ne dau totuşi asigurări că niciun deces în rândul pacienţilor Covid-19 nu rămâne nedeclarat, scrie Mediafax.

Comenteaza