Coronavirusul bântuie prin Europa încă din noiembrie?

Coronavirusul bântuie prin Europa încă din noiembrie?

Noul tip de coronavirus ar fi ajuns în Europa încă din noiembrie, însă a trecut nedetectat, pentru că nimeni nu ştia încă de existenţa lui. OMS le recomandă reanalizarea cazurilor de pneumonie suspectă pe care le-au înregistrat statele UE la finalul anului trecut.

Europa ar fi putut avea primele cazuri de COVID 19 încă din noiembrie, crede epidemiologul-şef al Suediei, însă a trecut nedetectat, pentru că nimeni nu ştia încă de existenţa acestui virus. Oficialul suedez spune că în lunile noiembrie şi decembrie, printre cetăţenii care s-au întors în ţară din Wuhan, oraşul de unde a pornit epidemia, s-ar fi putut afla şi persoane deja infectate, dar care au trecut neobservate, iar Suedia a raportat primul caz de coronavirus abia pe 31 ianuarie, la o persoană care s-a întors dintr-o călătorie în China.

Declaraţia vine în contextul în care, un francez a mărturisit că a avut coronavirus încă din decembrie, cu câteva zile înainte ca Beijingul să anunţe că are de-a face cu o boală misterioasă şi mai bine de o lună înainte ca Franţa să confirme primele cazuri. Bărbatul a fost diagnosticat cu pneumonie în 27 decembrie, însă recent a aflat că a fost de fapt vorba de coronavirus. El spune că nu a călătorit în străinătate în acea perioadă şi nu ştie de unde ar fi putut lua boala.

În aceeaşi situaţie este şi o italiancă, scrie Mediafax. Femeia spune că la sfârşitul lunii decembrie, chiar înainte de Crăciun, a revenit dintr-o călătorie în Africa şi a început să se simtă rău. Avea simptome asemănătoarea gripei, pe care le-a tratat cu medicamentele recomandate în astfel de cazuri. Abia săptâmâna trecută, în urma unui test, a aflat că presupusa gripă din decembrie a fost de fapt coronavirus.

În lumina noilor dovezi, Organizaţia Mondială a Sănătăţii le recomandă statelor membre să analizeze cazurile de pneumonie suspectă pe care le-au înregistrat la finalul anului trecut.

China a informat Organizaţia Mondială a Sănătăţii pe 31 decembrie că se confruntă cu mai multe cazuri de pneumonie de origine necunoscută, însă două rapoarte secrete apărute în presa internaţională spun că primele cazuri ar fi apărut în Wuhan încă de la jumătatea lunii noiembrie.

Comenteaza