Cozi infernale la Inspectoratul Şcolar Cluj

Cozi infernale la Inspectoratul Şcolar Cluj
Secretarele şi contabilele de la cele 225 de şcoli din tot judeţul stau la cozi la Inspectoratul Şcolar ore în şir, de dimineaţa devreme până noaptea târziu, pentru avizarea unor state de plată.
Funcţionarele se plâng de aşteptarea prea lungă şi de faptul că nu le este decontat drumul. Măsura este una recentă, a fost reglementată prin Hotărârea de Guvern nr. 1395 din 28 decembrie 2010 şi impune avizarea statelor de plată înainte de a fi depuse la Trezorerie pentru ca dascălii să îşi primească salariile. Guvernanţii şi-au propus prin această decizie să verifice şi să stopeze acordarea ilegală de sporuri către angajaţii din sistem. Coada se întindea ieri pe tot coridorul de la etajul rezervat Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj, unele angajate ale şcolilor aşteptând în faţa uşii de la 6:00, altele de la ora 9:00. “Nu s-a făcut nici o programare. Stăm aici şi aşteptăm. Am auzit că aseară s-a stat până la 2 noaptea şi la fel şi vineri. O colegă mi-a povestit că a venit la 10:00 şi că a plecat la 22:00”, a spus una dintre femeile care aşteptau la ISJ. “Venim cu autobuzul, dar seara nu mai circulă nimic. Sunăm acasă ca să vină soţul, dacă are maşină. Dacă nu, trebuie să luăm un taxi şi nu se decontează nimic”, s-a plâns o altă funcţionară.

“Au mai fost decizii de-astea fără sens, luate peste noapte, dar asta le întrece pe toate. Ne ţinem coada, iar una dintre noi aduce de mâncare şi apă de afară, de la ceva Alimentara. Mai facem şi noi haz de necaz”, a adăugat o altă angajată de la coadă. Nici una dintre interlocutoare nu a vrut să îşi dezvăluie identitatea. Oficialii ISJ Cluj au declarat că vor încerca să implementeze un sistem prin care această avizare a statelor de plată să se poată face şi online. “Timpul e destul de scurt, iar numărul de şcoli este mare pentru judeţul nostru, dar asta nu e cauza cozilor de astăzi, ci cauza care a dus la decalarea programului este faptul că unele şcoli nu şi-au făcut treaba şi în loc ca vizarea să dureze 5 minute, a durat mult mai mult”, a precizat Anca Hodorogea, inspector şcolar general în cadrul instituţiei.


Comenteaza